INTERVIU cu El Rumańol "A fost un moment unic. Simți România cum trece prin venele tale."

Data publicarii: 25 Februarie 2020
Data actualizare: 06 Martie 2020
Maxi e vocea imigranților români și a copiilor care au crescut între Spania și România, „toată viața între două ape, toată viața între două limbi“. „Multă lume se identifică cu sentimentul ăsta al omului care dezrădăcinește și pleacă din țară“, spune Maxi. „Spania e tata, România e mama și mie îmi pare rău că nu pot să fiu cu mama și cu tata în același timp“.

Maximilian Daniel a plecat din România în 1995, când avea opt ani. Părinții săi au trecut printr-un divorț urât, iar tatăl său a luat hotărârea să fugă în Spania cu cei doi băieți. S-au urcat într-un autorcar fără să spună familiei, fostei soții sau prietenilor din Oradea ce are de gând să facă. I-a anunțat doar că pleacă în vacanță cu copiii.

Copilăria lui Maximilian nu a fost deloc una ușoară. Înscris într-o școală cu învățământ spaniol, Maxi a învățat imediat limba, însă nu a fost acceptat niciodată de copii și cu greu s-a adaptat societății. 

La vârsta adolescenței, Maxi a început să riposteze în versuri la insultele colegilor. Băieții îi adresau o injurie, iar el răspundea cu o rimă. Fetele râdeau și Maxi a devenit popular. În perioada aceea a descoperit hip-hop-ul, iar mulți dintre artiștii lui preferați erau imigranți din Africa și America Latină.

Ca imigrant, nu făceai muzică să te dai mare, făceai muzică să lupți împotriva nedreptății, mai ales că asta e ideea rapului, care s-a născut ca să facă albii să simtă o presiune a negrilor.

La 18 ani, Maxi s-a mutat singur și a început să lucreze. Câțiva ani s-a ocupat de un internet café – a absolvit un colegiu de informatică –, apoi a început să lucreze ca programator. A rămas singur: tatăl lui s-a mutat în Australia cu partenera sa, pe mama sa a revăzut-o duoă aproape 12 ani, femeia lucrând astăzi în America ca îngrijitoare într-un azil de bătrâni, iar cu fratele său n-a avut niciodată o relație apropiată.

Astăzi, Maxi lucrează ca programator și, în timpul liber, cântă despre viața imigranților români din Spania. Acum un an, și-a luat numele de scenă El Rumañol, o expresie a identității lui amestecate: rumano și español. Are un canal de YouTube unde își postează melodiile: Little Romania (cum i se spune orașului Castellón de la Plana, unde trăiesc 14.000 de români), Copiii diasporei, Soy Rumañol, Mi Vida și altele.
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies