Care este cel mai mare oraș din România

Care este cel mai mare oraș din România
Citeste mai mult despre: oras, Romania,
Data publicarii: 19 Februarie 2022
Data actualizare: 19 Februarie 2022
Un oraș din România are suprafața mai mare decât București, Timișoara și Cluj la un loc, dar doar 6000 de locuitori.

Oraşul sucevean Broşteni se întinde pe aproape 600 de kilometri pătraţi, o suprafaţă de două ori şi jumătate mai mare decât cea a Bucureştiului. 

Capitala României se întinde pe 228 kilometri pătraţi, dar are o populaţie de aproape două milioane de locuitori.

Broşteni, din judeţul Suceava, este situat pe valea râului Bistriţa, la graniţa cu judeţele Neamţ şi Harghita, fiind format din localităţile Broşteni, Cotârgaşi, Dârmoxa, Frasin, Hăleasa, Holda, Holdiţa, Lungeni, Neagra şi Pietroasa. Numărul de locuitori din Broşteni se apropie de 5.500. 

Broșteni este o localitate tipica de munte, elementele urbane simțindu-se doar în centrul localității, datorită complexului de blocuri de locuințe construite pentru personalul angajat în fostele mine din zonă.

”Descoperirile arheologice, precum și documentele istorice pledează pentru existența unor populații vechi în bazinul Bistriței, încă din epoca paleolitica. Localitatea Broșteni a făcut parte din Braniștea Voronețului din 1488 pana în 1807. Aceasta moșie a fost dăruita de domnitorul Ștefan cel Mare Mănăstirii Voroneț, care a stăpânit-o în vechile hotare pana când aceasta a fost anexata Imperiului Habsburgic în 1775.

După intrarea Broșteniului în stăpânirea Casei Regale, au fost construite căi rutiere județene și naționale spre aceste așezări și s-a dezvoltat mineritul. În anul 2004 comuna Broșteni a fost ridicata la rangul de oraș”, se specifică pe site-ul orașului.


Ce este interesant este faptul că Broşteniul este oraşul cu cea mai mare întindere din ţară, peste Bucureşti, Timişoara sau Cluj – Napoca. Localitatea din Suceava se întinde pe o suprafaţă de 596,66 de kilometri pătraţi, depăşind Vişeu de Sus (Maramureş) – 443,06 kilometri pătraţi şi Săcele (Braşov) – 320 de kilometri pătraţi, conform informaţiilor furnizate de Năstase Paraschiv, secretarul oraşului Broşteni.
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies