7 motive pentru care ar trebui să adaugi Halkidiki la destinațiile tale preferate din Grecia

7 motive pentru care ar trebui să adaugi Halkidiki la destinațiile tale preferate din Grecia
Data: 09 Ianuarie 2020
Peninsula Halkidiki se află în nordul Greciei, în provincia Macedonia, având trei promontorii: Kassandra, Sithonia și Athos. Ca alte zone turistice deja consacrate ale Greciei, peninsula Halkidiki este o destinație turistică a cărei frumusețe este greu de egalat. 

Sursa foto

Dacă vrei să mergi în vacanță și încă nu te-ai hotărât cu privire la destinație, în acest articol vei putea afla lucruri mai puțin știute despre Halkidiki. 

Aproape 50 de plaje premiate cu distincția  „Blue Flag”

Scăldate de valurile liniștite ale Mării Egee, cele trei promontorii au în jurul lor peste 520 de km de nisip fin, iar aproape 50 dintre plajele peninsulei au fost premiate cu distincția „Blue Flag”, datorită apei turcoaz, nisipului auriu, siguranței și serviciilor oferite.

Peisaje idilice

Peninsula Halkidiki impresionează și prin frumusețea masivelor stâncoase, care îți lasă impresia că vor să străpungă cerul, la care se adaugă veșmântul verde al pădurilor, vegetația specifică zonei mediteraneene și sălbăticia unor locuri încă neatinse de civilizația umană. În această paletă de culori își reflectă frumusețea și pâlcurile albe de case tradiționale grecești, care se întind de-a lungul coastelor peninsulei. Astfel, aceste peisaje idilice fac din Halkidiki să fie una dintre locațiile cele mai căutate de turiștii din întreaga lume. 

Locație aproape de țara noastră 

Un alt atu al peninsulei Halkidiki este distanța relativ mică față de țara noastră, aproape 700 de km, spre deosebire de alte stațiuni grecești continentale. Datorită infrastructurii rutiere de la vecinii bulgari, respectiv de la greci, drumul pe care trebuie să îl parcurgi este unul rapid și plăcut.

Kassandra, peninsula cu resorturi de lux la malul mării 

Kassandra, promontoriul care este situat în partea de vest a peninsulei, este cea mai populată și vizitată dintre cele trei promontorii. Acest fapt este datorat numeroaselor stațiuni cu plaje întinse și pachete turistice foarte variate. Stațiunile de pe promontoriul Kassandra sunt preferate în special de turiștii dornici de distracție, deoarece sunt numeroase taverne, baruri și cluburi în aer liber pe plajă, centre de închiriat echipamente pentru sporturi nautice, centre Spa și wellness, teren de golf, tenis etc. Unele dintre aceste stațiuni sunt Golden Beach, Polychronos, Fourka, Kallithea, Silviri, Hanioti, Kriopigi, Poseidi, Pefkochori, Paliouri. În anumite porțiuni din aceste plaje se mai găsesc pietre în apă, de aceea este recomandat să ai la tine încălțăminte pentru apă.

Kassandra oferă și locații mai liniștite pentru cei care caută să se relaxeze, precum este satul Afitos, unde poți întâlni specificul arhitecturii grecești, nesfârșitele plantații de măslini și parfumatele câmpii, iar plajele cu nisip fin, reduse în dimensiuni, îți oferă intimitate, fiind ascunse între stânci. Așezat deasupra golfului Toroneos, priveliștea este una uluitoare. Alte sate cu case vechi din piatră care merită vizitate sunt Nea Potidea și Polygyros.

Dacă ești dornic de a vizita și alte atracții turistice care poartă urmele vechii civilizații grecești, te poți opri la moara de vânt și farul din Kassandra, la fel la templul lui Poseidon, ori la alte obiective istorice de sorginte bizantină, și anume castele bizantine din stațiunile Nea Fokeea și Sani. Totodată, dacă vrei să te răcorești după o zi de plajă în razele toride, poți alege să vizitezi peștera Petralona, unde se află și un muzeu antropologic.

Sithonia, locul în care sălbăticia îmblânzește agitația

Promontoriul Sithonia este o locație interesantă prin împletirea armonioasă dintre stațiunile care se înșiră de-a lungul coastei, pline de hoteluri și alte spații de recreere, și sălbăticia peisajelor de coastă abruptă, cu păduri de pin, plaje cu nisip fin și apă turcoaz. Datorită reliefului său și mediului natural, Sithonia este o stațiune preferată pentru cei care caută locuri mai liniștite sau în care se pot aventura pentru a găsi noi locuri de relaxare. Totodată, stațiunile de pe promontoriul Sithonia sunt recomandate pentru familiile cu copii mici, deoarece apele sunt mai puțin adânci și mai liniștite.

Drumurile înguste, dar bine întreținute, având de-o parte și de alta a drumului vegetația mediteraneană, te conduc de la marea albastră spre înălțimile Sithoniei, de unde poți admira fabuloase peisaje.

Cele mai atractive stațiuni de pe Sithonia sunt Neos Marmaras, o stațiune asemănătoare celor din Kassandra; Parthenonas, un sat vechi așezat pe terasamente de-a lungul coastei; Porto Carras, stațiune de lux privată; Ormos Panagias, un mic port unde sunt organizate croaziere în largul mării sau spre Muntele Athos.  

Asemenea specificului său mai sălbatic, Sithonia are foarte multe plaje retrase, precum minunata plajă Koviou din apropierea localității Nikiti; Spathies, unde șezlongurile sunt așezate în umbra naturală a copacilor; Porto Koufo, o plajă imensă așezată într-un golf format de două masive muntoase; Karidi (Vourvourou), care, datorită frumuseții sale, este mai aglomerată, însă tot efortul de ajunge aici va fi răsplătit din plin.

Athosul, muntele cu cetăți ale credinței

Cel de-al treilea promontoriu al peninsulei Halkidiki este Athosul. Acesta este recunoscut prin faptul că nu are nici o stațiune turistică, ci în acest areal este Muntele Athos, unde se află 20 de mănăstiri cu viață de obște, 12 schituri dependente fiecare de câte o mănăstire, şi numeroase chilii, colibe sau sihăstrii.

Deși de-a lungul Muntelui Athos se află cele mai frumoase plaje, accesul este interzis turiștilor, fiind permisă intrarea doar a pelerinilor bărbați. Cu toate acestea, în porturile orașelor de pe promontoriul Sithonia se organizează croaziere în jurul Muntelui Athos, de unde veți putea admira frumoasele mănăstiri athonite, construite asemenea unor cetăți ale credinței.  

Alte atracții turistice în Halkidikii

Locații atractive pentru vizitat în Halkidiki mai sunt stațiunile Ouranopolis, cunoscută mai ales pentru plecările cu feribotul spre Muntele Athos; Ammouliani, care este singura insulă locuită din Halkidiki; Ierissos, orașul cu multe vestigii istorice și plaje frumoase; Nea Kallikratia, o altă stațiune renumită din Halkidiki pentru plajele cu nisip fin și peisajele frumoase. 

Halkidiki, deși abia în ultimele decenii a cunoscut o oarecare popularitate regională pentru vacanțele de vară, în ultimii ani a devenit o destinație preferată de milioane de turiști din întreaga lume. 

De aceea, dacă vrei să descoperi și alte lucruri mai puțin știute despre orașele istorice, despre satele tradiționale cu peisaje pitorești, despre plajele ascunse în golfuri de pădurile de pin, ori despre festivalurile culturale, poți consulta mai multe oferte în Halkidiki, Grecia, pentru a te bucura de o experiență de neuitat.
VIDEO PROTVPLUS.RO


STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO