• PRO TV
  • 78% dintre decesele cauzate de Covid-19 în Europa au survenit în zone intens poluate

78% dintre decesele cauzate de Covid-19 în Europa au survenit în zone intens poluate

78% dintre decesele cauzate de Covid-19 în Europa au survenit în zone intens poluate

Numărul impresionant de decese din Europa nu e pus doar pe seama libertății de mișcare de pe continent. Cercetătorii germeni au descoperit o corelație între calitatea aerului, slaba circulație aerului și rata deceselor.

Italia, Spania, Franța și Marea Britanie au înregistrat împreună peste 90.000 de morți din cauza Covid-19. Cercetătorii germani au studiat cu atenție 4.443 de persoane decedate și au ajuns la concluzia că 78% dintre decese au survenit în zone intens poluate. 

Covid-19 este o boală care afectează căile respiratorii și plămânii și este accentuată de aerul poluat pe care îl respirăm. Expunerea intensă la aer „murdar” a accelerat boala în cazul multor pacienți, spun cercetătorii de la Universitatea Martin Luther din Halle-Wittenberg.

Specialiștii au studiat hărțile meteo ale Institutului Meteorologic Olandez și au făcut o legătură între calitatea aerului și decesele înregistrate în cinci regiuni din nordul Italiei și din Spania. Aici au fost depistate cele mai mari concentrații de oxizi de azot.

Hărțile furnizate de Stația Spațială Europeană (ESA) arată, de asemenea, concentrația de dioxid de azot în perioada martie - aprilie 2020, în Europa centrală și de vest.

Dioxidul de azot este un agent poluant emis de autovehicule, centrale energetice și platforme industriale. În concentrație peste limita admisă de normele acceptate la nivel european, NO2 poate provoca afecțiuni respiratorii grave, precum astmul. Specialiștii germani spun că o concentrație ridicată de NO2 a putut agarava starea de sănătate a pacienților cu Covid-19.

Structura topografică, combinată cu condițiile atmosferice de inversiune, împiedică dispersia agenților poluatori, ceea ce poate provoca o incidență ridicată de probleme respiratorii și inflamații la nivelul populației locale. Această expunere cronică poate fi un important contributor la rata ridicată a deceselor de Covid-19 înregistrată în aceste zone”, spune dr. Yaron Ogen în jurnalul Science of the Total Environment.

Aceeași concluzie au avut-o și cercetătorii de la Harvard T.H. Chan School of Public Health, din cadrul Universității Harvard.

Am constatat că o creștere de doar un gram cu particule fine pe metru cub de aer a fost asociată cu o creștere de 15% a ratei de deces din cauza Covid-19. Rezultatele sugerează că expunerea pe termen lung la un aer poluat crește vulnerabilitatea în fața formelor severe de Covid-19”, a declarat pentru CNN autorul principal al studiului, Francesca Dominici.

Fotografii: Getty Images/ESA

Vezi și VIDEO: Jador, înşelat în secret - Trending Review cu Daragiu - Episodul 26

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni