Amenzi de peste 80 de milioane de euro, aplicate românilor în timpul stării de urgență

Amenzi de peste 80 de milioane de euro, aplicate românilor în timpul stării de urgență
200.000 de amenzi au fost aplicate în România de la instituirea stării de urgență. FOTO: Getty Images
400 de milioane de lei (peste 80 de milioane de euro) este valoarea tuturor amenzilor aplicate până acum de Poliția Română celor care nu au respectat condițiile izolării la domiciliu.

România este printre statele europene cu cele mai multe persoane amendate în timpul stării de urgență. Nu mai puțin de 200.000 de semeni au fost sancționați de la declararea stării de urgență (16 martie 2020) pentru încălcarea regulilor impuse prin ordonanțele militare.

Citește și

Valoarea sancțiunilor depășește 80 de milioane de euro, bani cu care statul român poate construi un spital de dimensiuni medii, de la zero.

Conform legilor în vigoare, românii amendați pot achita jumătate din cuantumul sancțiunii primite în termen de 15 zile de la întocmirea procesului verbal de contravenție. La expirarea acestui termen, contravenienții vor achita suma întreagă. 

În România, amenzile pentru încălcarea măsurilor de distanțare socială sunt cuprinse între 2.000 și 20.000 de lei, pentru persoanele fizice, și între 10.000 și 70.000 pentru firme.

Ce amenzi se dau în alte state europene

Germania

Amenzile pentru încălcarea interdicției de adunare în grupuri mai mari de două persoane se încadrează între 50 și 500 de euro. Nerespectarea ordonanțelor referitoare la protecția împotriva infecției cu coronavirus poate fi sancționată și cu 2.500 de euro. 

Germanii primesc amenzi și dacă nu respectă distanța de 1,5 metri față de cei din fața lor, iar în acest caz sancțiunea este între 50 și 500 de euro.

Citește șiDistanțarea socială în timpul Ramadanului. Musulmanii au luat cu asalt moscheile

Cei care sunt surprinși de poliție pe străzi fără a avea un motiv sunt sancționați cu 500 de euro. Toate amenzile se regăsesc într-un catalog aprobat de Parlamentul de la Berlin.

Franța

Francezii sunt penalizați în etape. În prima fază, cei care nu respectă condițiile izolării la domiciliu sunt sancționați cu 135 de euro, amendă care sare la 200 de euro la a doua abatere.

În cazul a trei încălcări ale ordonanțelor aflate în vigoare, contravenientul trebuie să achite o amendă de 3.750 de euro și riscă o pedeapsă de 6 luni de închisoare.

Italia

Cea mai lovită țară europeană a avut mari probleme până i-a convins pe oameni să respecte izolarea la domiciliu. În această țară, amenzile pentru încălcarea regulilor de izolare și carantină se încadrează între 400 și 3.000 de euro sau aplicarea unei pedepse privative de libertate de până la 3 luni.

Spania

Guvernul spaniol a instituit sancțiuni mari pentru cei care sunt surprinși pe străzi fără motiv întemeia în timpul stării de urgență. Amenzile pleacă de la 601 euro și pot ajunge până la 2.000 de euro, în cazul persoanelor care au o atitudine nepotrivită față de polițiștii care constată abaterea.

Cu 3.000 de euro este amendat un spaniol care intimidează poliția, iar ultrajul și agresarea fizică a unui ofițer de poliție se penalizează cu nu mai puțin de 10.400 de euro.

Fotografii: Getty Images

Vezi și VIDEO: Cum arată fiica lui Nick de la N&D. Adolescenta îi seamnă mult artistului

FULLSCREEN
Amenzi de peste 80 de milioane de euro, aplicate românilor în timpul stării de urgență
  • /VIDEO PROTVPLUS.RO


STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies