• PRO TV
  • (P) Animalele și cadourile de Crăciun

(P) Animalele și cadourile de Crăciun

(P) Animalele și cadourile de Crăciun

Crăciunul se apropie cu repeziciune și toată lumea se gândește la cadourile pe care le vor face și pe care le vor primi. Dacă de sărbători adulții își doresc să primească cărți, haine, bilete de vacanță sau pur și simplu să petreacă timp cu familia, iar copiii își doresc jucării, poate o bicicletă nouă, sau chiar animale de companie.

Dar este corect acest lucru? Trebuie să ne gândim de zece ori înainte să facem cadou de sărbători un animal de companie! De ce? Pentru că animalele de companie nu sunt obiecte, ci sunt ființe care au sentimente ce pot fi rănite ușor.

Medicii veterinari din cadrul Joyvet – cabinet veterinar sector 3 vor să tragă un semnal de alarmă pentru perioada imediat urmatoare cu privință la cadourile de sarbători. Este o problema ce apare an de an, in aceeași perioadă și de aceea este important sa nu privim aceste suflete ca pe niște cadouri temporare.

În primul rând, trebuie să ne întrebăm dacă persoana care va primi animalul și-l dorește și va avea grijă de el. E clar că oricine și-ar dori să găsească sub brad, în noaptea de Crăciun un botic mic și doi ochi strălucitori, însă multă lume e entuziasmată pe moment, până își dă seama ce responsabilitate presupune deținerea unui animal de companie.

 Un animal de companie este ca un copil, ci nu o jucărie a unui copil și are nevoie în primul rând de atenție și dragoste, de timp petrecut cu el, de joacă și exerciții care să-l stimuleze și să-l ajute să se dezvolte, are nevoie de plimbări de 2-3 ori pe zi pentru a-și face nevoile și a-și menține condiția fizică. Aceste ființe simt foarte multe sentimente, iar atunci când nu primesc înapoi iubirea ce o oferă, ele suferă, iar suferința în timp duce la cicatrici psihologice, mai ales la câini, care sunt definiția socializării și a iubirii.

Privind partea financiară, un animal de companie are nevoie de culcuș, de hrană de bună calitate, de toaletare periodică, jucării, de litieră și nisip dacă e pisică, iar cei ce au blana deasă au nevoie de periat în fiecare zi și de tuns periodic. Nu trebuie să uităm că un animal de companie are nevoie de vaccinări și deparazitări periodice, iar vizitele la un cabinet veterinar atunci când se îmbolnăveste pot fi destul de costisitoare uneori. Când urgența o impune, se poate apela chiar și la o ambulanță veterinară non stop.

Dacă ne gândim la ce trebuie să suportăm atunci când avem un animal de companie, trebuie să stiți că pisicile pot confunda uneori canapeaua cu locul unde-și ascut ghearele și pot lăsa păr peste tot. Câinii pot roade corpuri de mobilă și încăltări, având minunatul talent de a le și ascunde prin cele mai nebănuite locuri, pot lătra noaptea, deranjându-ne pe noi și chiar pe vecini, iar uneori își pot face nevoile fiziologice în alte locuri față de cele stabilite. Unele persoane sunt alergice la părul de pisică sau la părul de câine  fără să știe până în momentul adopției, iar atunci se regăsesc într-un moment în care își doresc să aibă grijă de acel animal, dar corpul lor respinge ideea de a conviețui cu el în aceeași locuință, favorizând de multe ori abandonul.

Înainte să achizitionați un animal de companie trebuie să vă gândiți că acesta reprezintă un angajament pe o perioadă lungă de timp și trebuie să acordați foarte mult din timpul personal pentru a vă ocupa de el. Dacă atunci când adoptați sau achizitionați un câine sau o pisică, trebuie să vă gândiți că ele reprezintă un angajament pe aproape 20 de ani, trebuie să luați în considerare că un hamster trăiește aproape 2 ani, ceea ce duce la o suferință a membrilor familiei ce l-au îngrijit. Broaștele țestoase pot trăi chiar și 80 de ani, iar dacă iepurii și porcii de Guineea au o speranță de viață de aproape 8-10 ani, trebuie să luați în calcul că au nevoie de un spațiu mai mare decât cușca în care îi tineți.

Din cauza neștiinței și neinformării persoanelor înainte de achiziționarea unui cadou, adopțiile și vânzările cresc în fiecare an în preajma sărbătorilor, iar la câteva săptămâni sau luni după, străzile și adăposturile sunt suprapopulate cu animalele oferite în dar de sărbători, ce au crescut și nu mai sunt așa de adorabile, sau au început să ”încurce” , ori să necesite prea mult timp și bani.

Așadar, animalele de companie nu ar trebui să fie niciodată oferite drept cadouri, iar atunci când le adoptăm, persoanele responsabile de îngrijirea lor trebuie să fie adulții, în nici un caz copiii.

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni