Cât de promițător e vaccinul anti-COVID dezvoltat de belgieni, care ar putea oferi imunitate pe viață

Cât de promițător e vaccinul anti-COVID dezvoltat de belgieni, care ar putea oferi imunitate pe viață
Cercetătorii belgieni vor demara testele clinice în acest an. FOTO: Getty Images
Autor: Dan L. Brumar
Data publicarii: 14 Ianuarie 2021
Data actualizare: 14 Ianuarie 2021
Cercetătorii de la Institutul KU-Rega din Leuven au obținut rezultate promițătoare cu un vaccin anti-COVID derivat din vaccinul folosit de 8 decenii împotriva febrei galbene. Testele realizate până acum pe animale au scos la iveală că organismele infectate au căpătat imunitate după 10-14 zile de la inocularea unei singure doze.

Virusologii belgieni conduși de dr. Johan Neyts au dezvoltat un vaccin care folosește ca vector al coronavirusului codul genetic al virusului prezent în vaccinul împotriva febrei galbene. Echipa de experți de la Institutul KU-Rega din Leuven a obținut rezultate pozitive la testele efectuate pe hamsteri și maimuțe și se pregătesc pentru testele clinice.

RegaVax este singurul candidat la vaccin COVID-19 bazat pe vaccinul împotriva febrei galbene. La unele maimuțe am sesizat anticorpi la șapte zile de la vaccinare. După 14 zile, concentrații mare de anticorpi au fost măsurate la toate animalele. Asta e foarte rapid. Mai mult decât atât, la animalele vaccinate, virusul a dispărut complet sau aproape complet”, a declarat dr. Neyts.

Spre deosebire de vaccinurile folosite în prezent pentru imunizarea populației, vaccinul anti-COVID la care lucrează cercetătorii belgieni se va administra într-o singură doză. Conform acestora, testele clinice care vor avea loc în acest an vor demonstra dacă serul lor este capabil să ofere imunitate pe viață, la fel cum se întâmplă în cazul vaccinului împotriva febrei galbene.

Ne așteptăm ca vaccinul să ofere imunitate de lungă durată la Covid-19. Prin urmare, ar putea fi un candidat ideal pentru repetarea vaccinărilor când imunitatea persoanelor care au primit unul dintre serurile de primă generație va scădea”, mai spune dr. Neyts.

Fotografii: Getty Images

Vezi și VIDEO: Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies