• PRO TV
  • Câți români vor să plece din țară în 2022 și care sunt principalele lor nemulțumiri

Câți români vor să plece din țară în 2022 și care sunt principalele lor nemulțumiri

Câți români vor să plece din țară în 2022 și care sunt principalele lor nemulțumiri

România își pierde tinerii pe zi ce trece, iar perspectiva este îngrijorătoare. Cel mai recent studiu privind intenția de emigrare arată clar cine sunt românii care vor să-și construiască o viață nouă peste graniță și care sunt motivele care-i determină să întoarcă spatele României.

Peste 230.000 de români vor să plece din țară în 2022, iar încă 500.000 au planuri serioase de emigrare. „Unii au bagajele făcute, unii au doar planuri”, spune Manuela Mancaș, care face parte din echipa de cercetare a studiului „Should I Stay or Should I Go”, realizat de Rethink Romania și The Pareto Report.

Studiul, realizat în septembrie 2021 pe un eșantion de 1.017 persoane, este reprezentativ la nivel național. El va fi făcut public, integral, la 15 decembrie, însă, conform datelor preliminare, 3% dintre cei chestionați au declarat că vor pleca din România în cursul anului 2022. 

Îngrijorarea majoră a realizatorilor studiului este că din cele 730.000 de persoane care și-au făcut planuri de emigrare, jumătate sunt tineri de cel mult 34 de ani.

De ce vor românii să plece din țară

Raportul a scos la iveală principalele motive care au stat la baza deciziei de plecare, iar printre cele mai frecevente nemulțumiri sunt cele legate de carieră și venituri. Conform chestionarelor completate online, românii se declară numulțiumiți de banii pe care îi câștigă, deși alocă mult timp muncii lor. 

Cei mai mulți dintre românii care declară că vor să părăsească România susțin că nu se simt în siguranță aici și nu au o perspectivă de dezvoltare pe termen lung, pentru ei și pentru copiii pe care și-i doresc.

Tendința se păstrează în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani, care pun pe loc fruntaș hoția, minciuna și conservatorismul, componente care „le blochează încrederea că pot reuși în a se realiza”.

Pentru ei, decizia de a emigra se corelează cu ambiția, fiind o cale spre succes.

Cele mai frecvente temeri ale românilor

Studiul a scos la iveală și cele mai întâlnite frici și temeri ale celor care au decis să părăsescă țara natală. 

  • Problemele de sănătate: 55% dintre cei chestionați
  • Neputința de a-i ajuta pe cei dragi: 41% dintre cei chestionați
  • Instabilitatea financiară: 40% dintre cei chestionați
  • Pierderea echilibrului în viață: 35% dintre cei chestionați
  • Singurătatea: 37% dintre cei chestionați
  • Teama de eșec: 36% dintre cei chestionați.

Potrivit documentării prealabile, realizată înainte de studiu, populația României scade cu circa 140.000 de persoane, din cauza decesului și a migrației. Totodată, România pierde circa 50.000 de dolari pentru fiecare absolvent de studii superioare care părăsește țara. 

Fotografii: Agerpres

Vezi și VIDEO:

 

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni