Ce este cocktailul Molotov și de unde și-a luat numele această bombă incendiară

Ce este cocktailul Molotov și de unde și-a luat numele această bombă incendiară
Cocktailul Molotov e nelipsit de la protestele violente de stradă de azi. FOTO: Getty Images
Autor: Dan L. Brumar
Data publicarii: 21 Martie 2022
Data actualizare: 21 Martie 2022
Cocktailul Molotov este „arma poporului” încă din perioada interbelică, cea mai comună formă de apărare împotriva armatelor profesioniste. Istoria acestei bombe artizanale este impresionantă, așa că vă invităm să aflați ce este cocktailul Molotov și cum e folosit pe întreg globul în conflicte militare.

În fața năvălirilor armate, cocktailul Molotov și-a câștigat renumele de „arma poporului”. E folosită și azi în proteste violente de stradă, însă e o alegere des întâlnită în caz de rezistență militară în vremuri de asediu.

Cocktailul Molotov a fost folosit prima dată în timpul Războiului Civil Spaniol

Istoria acestei bombe artizanale începe în 1937, când a fost folosită pentru prima dată. Era în timpul Războiului Civil Spaniol (1936-1939), iar forțele naționaliste conduse de generalul Francisco Franco au inventat o armă nouă, folosind pe post de combustibil exploziv benzina.  

Noile bombe artizanale au reușit să scoată din luptă nouă tancuri sovietice, puse la dispoziția forțelor republicane de Armata sovietică. În scurt timp, opozanții lor au adoptat noua armă și au folosit-o în luptă.

De unde vine numele cocktailului Molotov

Deși această bombă artizanală, „făcută în casă”, a fost folosită în 1937, ea a primit numele de azi abia în 1939, în altă parte a Europei. Mai precis în Finlanda, în timpul ocupației sovietice. 

Pe atunci, Aviația sovietică lansa asupra Finlandei bombe cu dispersie de tip RRAB-3, care distrugeau ținte civile pe o suprafață mare. În replică, Vyacheslav Mikhaylovich Molotov, minstrul de externe de atunci al Uniunii Sovietice, pretindea că acestea sunt pachete cu mâncare.

Finlandezii le-au numit „Coșurile cu pâine ale lui Molotov” și s-au oferit să creeze niște cocktailuri care să le însoțească. Fabricile de alcool din țară trecuseră deja la fabricarea de dispozitive incendiare pe bază de alcool, care au fost folosite cu succes împotriva blindatelor sovietice. Dispozitivele au fost botezate cocktailuri Molotov.  

Aceste dispozitive au fost folosite și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, împotriva naziștilor. Tancurile invadatorilor erau scoase din uz după ce bombele incendiare avariau șenilele blindatelor.

Însă, curând, cocktailul Molotov a devenit o armă a poporului împotriva forțelor de ordine, folosite în timpul protestelor violente. 

Ce este cocktailul Molotov

Cocktailul Molotov este un dispozitiv exploziv artizanal care combină anumite lichide inflamabile cu ulei de motor, depozitate într-un recipient de sticlă. O cârpă sau o bucată de pânză, introdusă pe jumătate în interiorul sticlei, are rol de fitil. Acesta se aprinde, iar sticla este aruncată înspre inamic (de regulă vehicule blindate). 

Odată ce sticla se sparge, substanța inflamabilă din interior se aprinde și produce un incendiu masiv. 

Cocktailul Molotov în războiul din UcrainaOamenii de pe întreg globul și-au amintit ce este cocktailul Molotov după ce au văzut că este folosit de populația civilă din Ucraina, în timpul invaziei ruse.

Studenții și artiștii ucraineni din Liov au început să confecționeze cocktailuri Molotov după ce au fost martori ai agresiunii Rusiei. Într-o suburbie a capitalei Kiev, civilii s-au strâns să facă același lucru, după ce au găsit instrucțiuni pe Google.

O fabrică de bere din Liov și-a încetat activitatea și a decis să realizeze, pe cheltuială proprie, dispozitive explozive artizanale care au ajuns la populație pentru apărarea orașelor.

În Dnipro, femeile au decis să dea o mână de ajutor militarilor și au început să facă cocktailuri Molotov pentru a-și proteja țara în caz de atac terestru.

Fotografii: Getty Images

Vezi și VIDEO:

  • Un bărbat testează un cocktail MolotovVIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies