Ce să faci ca să nu ți se aburească ochelarii în timp ce porți mască

Ce să faci ca să nu ți se aburească ochelarii în timp ce porți mască
Masca de protecție a devenit obligatorie chiar și pe stradă în unele județe din țară. FOTO: Shutterstock
Citeste mai mult despre: masca, abur, masca de protectie, ochelari,
Autor: Dan L. Brumar
Data publicarii: 06 August 2020
Data actualizare: 22 Decembrie 2020
Purtatea măștii sanitare e o corvoadă pentru toată lumea, mai ales în timpul zilelor caniculare. Însă disconfortul e dublu când trebuie să porți ochelari.

Cei care poartă ochelari de vedere sau ochelari de soare în zilele de vară știu cât de greu e să ții și masca pe figură. Lentilele ochelarilor se aburesc constant, la fiecare expirare a aerului cald. 

Din fericire poți apoela la o serie e trucuri pentru a evita aburirea lentilelor ochelarilor pe care ești nevoit să-i porți, indiferent de motiv.

Cea mai bună metodă de a evita aburirea ochelarilor este să folosești o mască ce se pliază foarte bine pe conturul feței și care nu permite crearea unui spațiu între marginea măștii și față. Aerul necesar procesului de respirație ar trebui intre prin mască, nu pe marginile acesteia.

Apoi, e bine să plasezi rama ochelarilor peste mască (în zona nasului), pentru a împiedica aerul cald să aibă contact cu lentilele.

Însă, poate ce mai practică metodă vine de la Departamentul Metropolitan de Poliție din Tokio, care recomandă folosirea unui șervețel fin, împăturit bine și plasat în partea superioară a măștii, pe interior. Vezi imaginea de mai jos!Lăsând jumătate de șervețel în afară, plasați masca pe față, astfel încât rama ochelarilor să ajungă peste șervețel, în zona nasului (figura 4). Îndoiți în prealabil colțurile (figura 2), pentru ca șervețelul să nu vă incomodeze în zona ochilor.

Tehnica este testată de subsemnatul și funcționează.

Apă și săpun

O altă tehnică de evitat aburirea ochelarilor presupune spălarea lentilelor cu apă și săpun (săpun lichid diluat în apă). După spălare, nu ștergeți lentilele, ci lăsați-le să se usuce de la sine. După uscarea apei, pe suprafața lentilelor se va depune un strat superficial de săpun, care va împiedica formarea aburului.

Această metodă este folosită, cu precădere, de înotători pentru evitarea aburirii ochelarilor de înot în timpul competițiilor. 

Metoda e testată și, dacă treci peste faptul că lentilele nu sunt perfect translucide, atunci poți să susții că funcționează.

Fotografii: Shutterstock

Vezi și VIDEO:


 

FULLSCREEN
Ce să faci ca să nu ți se aburească ochelarii în timp ce porți mască
  • /VIDEO PROTVPLUS.RO


STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies