Ce se întâmplă cu plămânii persoanelor afectate de coronavirus? Specialiștii au oferit detalii

Ce se întâmplă cu plămânii persoanelor afectate de coronavirus? Specialiștii au oferit detalii
Citeste mai mult despre: coronavirus,
Autor: Iulian Ioncea
Data: 13 Martie 2020
Sfârșitul anului 2019 și începutul anului 2020 au adus în centrul atenției un nou virus, Covid-19, care a creat panică în întreaga lume. Coronavirusul s-a răspândit rapid pe tot globul, numărul persoanelor infectate fiind de peste 135.000, în timp ce aproape 5.000 și-au pierdut viața.

Medicii și cercetătorii au dezvăluit că boala atacă în primul rând plămânii, iar inițial nu s-a știut că acest virus este atât de periculos. Acum, însă, specialiștii au venit cu noi detalii și au dezvăluit ce se întâmplă cu plămânii persoanelor afectate de coronavirus.

Potrivit celor de la The Guardian, 80% dintre persoanele infectate cu noul coronavirus se vindecă fără ajutor medical, în timp ce 1 din 6 pacienți bolnavi au probleme grave și se confruntă cu probleme respiratorii.

Din păcate, afecțiunea de la plămâni poate fi destul de gravă la unele persoane și poate crea leziuni ireversibile, chiar și în cazul pacienților declarați deja vindecați. Mai mult decât atât, autopsia unui pacient din Wuhan a scos la iveală că acesta avea niște cicatrici imense la plămâni, după ce fusese infectat cu coronavirus în luna ianuarie.

Medicii avertizează că virusul invadează celulele pulmonare în doar câteva zile după infectare și că distruge țesutul pulmonar, declanșând insuficiența respiratorie. În cazurile foarte grave, plămânii se umplu de lichid, iar pacientul nu mai poate respira și ajunge să moară.

„În principal, plămânul este afectat de acest virus şi în mod secundar celelalte organe. Pentru a funcţiona avem nevoie ca toate organele să fie oxigenate la valori maximale, iar această oxigenare a organelor interne se produce cu ajutorul plămânului. Plămânul este cel care permite accesul oxigenului în alveole şi din păcate acest virus nu face altceva decât dezlipeşte pneumocitele, celulele care sunt specifice plămânului, de pe membrana bazală şi practic fără pneumocite nu se poate face acest transfer de gaze, practic omul se sufocă văzând cu ochii. Şi atunci în terapie intensivă noi intervenim cu un aparat de ventilaţie special, plus suport respirator de plămân artificial şi practic scoatem sângele din organismul pacientului, îl trecem prin nişte filtre şi pe urmă în reintroducem oxigenat, evident că aceste proceduri se fac cu nişte costuri care sunt uriaşe, dar reuşim să salvăm vieţi”, a spus la o televiziune și Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”.

Vezi și: Doctor de bine - Informaţii utile despre coronavirus

FULLSCREEN
Ce se întâmplă cu plămânii persoanelor afectate de coronavirus? Specialiștii au oferit detalii
  • /VIDEO PROTVPLUS.RO


STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO