Ce se întâmplă cu românii care refuză încorporarea în armată, în caz de război

Ce se întâmplă cu românii care refuză încorporarea în armată, în caz de război
Citeste mai mult despre: Romania, armata, razboi,
Autor: Iulian Ioncea
Data publicarii: 09 Martie 2022
Data actualizare: 13 Martie 2022
În urma unei ședințe de guvern care a avut loc pe 7 martie, în spațiul public a apărut informația potrivit căreia bărbații români cu vârsta între 18 și 60 de ani vor intra în rezerva generală în caz de război.

Potrivit Libertatea, o altă prevedere a proiectului este că „pe timp de pace, cetățenii români cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, care nu au îndeplinit serviciul militar activ sau în rezervă, pot solicita Ministerului Apărării Naționale participarea la un program de pregătire militară de bază, cu durata de patru luni, în calitate de militar voluntar în termen”.

Iar jurnaliștii de la Viva anunță că, potrivit Codului Penal din 2009, intrat în vigoare în 2014, este infracțiune refuzul unei persoane de a fi încorporată în armată, în cazul solicitărilor în scris formulate de autorități.

„Fapta persoanei care, în timp de război sau pe durata stării de asediu, îşi provoacă vătămări integrităţii corporale sau sănătăţii, simulează o boală sau o infirmitate, foloseşte înscrisuri false sau orice alte mijloace, în scopul de a se sustrage de la serviciul militar, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani”, spune art. 432 din Codul Penal.

Vezi și: 
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies