• PRO TV
  • Ce sunt cheagurile de sânge, cine are un risc crescut în a le dezvolta și cum se pot preveni?

Ce sunt cheagurile de sânge, cine are un risc crescut în a le dezvolta și cum se pot preveni?

Ce sunt cheagurile de sânge, cine are un risc crescut în a le dezvolta și cum se pot preveni?

Cheagul de sânge sau trombul/tromboza ca diagnostic a intrat în atenția publică după ce acestea au fost asociate cu administrarea vaccinului AstraZeneca din lotul ABV2856.              

11 țări europene au suspendat administrarea acestui ser. După ce Administrația Europeană a Medicamentelor a comunicat că nu există dovezi concrete pentru o legătură între vaccin și aceste afecțiuni, țările au început să anunțe rând pe rând reluarea vaccinării cu acest ser.

Cu toate acestea, temerile rămân, de aceea, pentru protv.ro, un specialist explică mai pe larg ce reprezintă un cheag de sânge, când se produce și ce putem face pentru a-l preveni. Ana-Maria Tănase e medic primar cu specializarea Chirurgie Generală, la Spitalul Clinic Colentina, cu o experiență de peste 15 ani în domeniu.


 

Cheagurile de sânge sau trombozele - ce reprezintă?

Ana Maria Tănase, medic primar chirurgie generală, Spitalul Clinic Colentina

"Cheagul de sânge sau trombul reprezintă același lucru, ultimul fiind termenul științific. Un cheag de sânge se produce în momentul în care se face obstrucție în circulația sanguină într-un vas de sânge. E ca și cum ai pune un dop, practic obstrucționezi curgerea. În cazul unui tromb, sângele poate circula totuși parțial, dacă nu e un tromb complet, sau poate să nu circule deloc, dacă e vorba de tromboză completă."

Care sunt riscurile în cazul dezvoltării unui cheg de sânge?

Ana Maria Tănase, medin prima chirurgie generală, Spitalul Clinic Colentina

"Riscurile depind de mai mulți factori, în principal de vasul de sânge unde apare, de locaizarea acestuia. Pentru că ceea ce se întâmplă e că se necrozează teritoriul unde se află acel vas. Iar dacă trombul e localizat în degetul mic, afectarea există, dar e incomparabilă cu un caz în care cheagul de sânge e localizat în creier, de exemplu, sau în plămân."

Ce persoane au risc crescut de a dezvolta cheaguri de sânge (tromboze)

Ana Maria Tănase, medic primra chirurgie generală, Spitalul Clinic Colentina

"Un risc crescut există în cazul persoanelor cu patologii hematologice. Mai există și în cazul în care sunt depistate plăci de colesterol în anumite zone, acele zone practic sunt sub riscul de a dezvolta un cheag de sânge."

Ce poți face pentru a le preveni?

Ana Maria Tănase, medic prima chirurgie generală, Spitalul Clinic Colentina

"Există două măsuri de bază pe care le poți lua ușor: să faci mișcare și să bei suficientă apă, să te hidratezi."

Pe VOYO.RO poți urmări emisiunile preferate, cu 24 de ore în avans. Vezi și noua ofertă de filme și seriale doar pe voyo.ro

PE PRO TV PLUS PUTEȚI VEDEA 

FOTO: SHUTTERSTOCK

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni