Cei care primesc ambele doze de vaccin anti-Covid pot renunța la măști în spații închise. În ce condiții

Cei care primesc ambele doze de vaccin anti-Covid pot renunța la măști în spații închise. În ce condiții
Persoanele care se vaccinează nu trebuie să renunțe la mască în spațiile publice aglomerate. FOTO: Agerpres
Autor: Dan L. Brumar
Data publicarii: 09 Martie 2021
Data actualizare: 13 Martie 2021
Sub 10% dintre americani s-au vaccinat împotriva Covid-19, însă specialiștii Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) spun că ei se pot întoarce la stilul de viață de dinainte de pandemie, în anumite condiții. CDC a explicat când pot renunța la mască și cum se pot vedea cu persoanele nevaccinate.

Persoanele care au primit ambele doze de vaccin anti-Covid se pot întoarce la o oarecare normalitate, informează specialiștii CDC. Deși încă recomandă purtarea măștii în public, medicii americani spun că cei imunizați pot renunța la măști în spațiile închise în timpul unor întâlniri cu persoane care au beneficiat, de asemenea, de ambele doze de vaccin.

Mai mult, CDC le spune celor care au trecut prin vaccinare că pot să viziteze persoane nevaccinate (de exemplu rude care locuiesc împreună), fără a purta mască, doar în situația în care niciuna dintre aceste persoane nu se află în categoria celor expuse la risc ridicat de a dezvolta complicații severe în urma Covid-19. 

Prin aceasta, CDC vrea să spună că vaccinul nu asigură o protecție de 100% în fața SARS-CoV-2, lucru menționat în prospect, motiv pentru care ar trebui să continuăm să-i protejăm pe cei încă nevaccinați.

Citește șiDe ce trebuie să continuăm să purtăm mască și după ce am fost vaccinați împotriva SARS-CoV-2

Mai mult, experții americani spun că persoanele vaccinate care au intrat în contact cu cineva bolnav de Covid-19 nu trebuie să se izoleze de restul oamenilor ori să-și facă un test anti-Covid, dacă nu au simptome.

M-am vaccinat – ce TREBUIE să fac în continuare

Specialiștii în epidemiologie spun că cei care au primit ambele doze trebuie să continue să poarte mască în situațiile: 

  • În spațiile publice
  • În timpul întâlnirilor avute cu persoanele nevaccinate care provin din mai mult de o gospodărie
  • Când vizitează o persoană nevaccinată despre care știe că se află în grupa celor cu risc ridicat de complicații cauzate de Covid-19.

De unde obțin adeverința de vaccinare

Românii care au trecut prin ambele etape de vaccinare (doza 1 și rapelul) pot obține o adeverință de vaccinare. Acest document se descarcă din Registrul Electronic Național al Vaccinărilor.

Anunțul a fost făcut de şeful Comitetului Naţional de Coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva coronavirus, medicul militar Valeriu Gheorghiţă.

Legat de un alt element important, al cincilea aspect, posibilitatea ca fiecare persoană care a fost vaccinată cu cele două doze să poată să îşi descarce adeverinţa de vaccinare, în format electronic, direct din Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor (...) Practic, persoana vaccinată îşi introduce câteva date de siguranţă şi poate să descarce această adeverinţă”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, marți, într-o conferinţă de presă.

Adeverința de vaccinare poate fi obținută accesând site-ul adulti.renv.ro, în baza CNP-ului și a numărului de telefon asociat contului din platforma de vaccinare. După completarea datelor cerute, persoanele vaccinate cu ambele doze vor putea descărca în format electronic adeverința de vaccinare.

Fotografii: Agerpres/Shutterstock

Vezi și VIDEO: 

  • Cei care primesc ambele doze de vaccin anti-Covid pot renunța la măști în spații închiseVIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies