Cel mai deștept computer din lume a descoperit 77 de substanțe chimice care pot împiedica noul coronavirus

Cel mai deștept computer din lume a descoperit 77 de substanțe chimice care pot împiedica noul coronavirus
Computerul Summit a costat 200 de milioane de dolari. FOTO: www.olcf.ornl.gov
Autor: Dan L. Brumar
Data publicarii: 20 Martie 2020
Data actualizare: 20 Martie 2020
Summit, cel mai rapid computer IBM din lume, a intrat în lupta pentru eradicarea virusului SARS-CoV-2. Cea mai mare descoperire a sa de până acum poate duce la realizarea mult mai rapidă a unui vaccin.

Capabil să efectueze într-o secundă mai multe calcule decât întreaga populație a planetei într-un an, Summit a identificat nu mai puțin de 77 de substanțe chimice care ar putea stopa răspândirea coronavirusului în celulele umane.

Computerul a efectuat simulări în ceea ce privește peste 8.000 de compuși care s-ar putea lega de proteina S a coronavirusului și care i-ar putea limita capacitatea de răspândire în celulele gazdă. Summit a identificat 77 și le-a clasificat în funcție de probabilitatea pe care o au de a împiedica răspândirea virusului.

Pe baza acestei descoperiri, cercetătorii din întreaga lumea care lucrează acum la realizarea unui vaccin viabil pot ști ce substanțe să combine pentru a face imposibilă contractarea virusului.

Între timp, primul studiu clinic pentru testarea unui vaccin experimental pentru coronavirus a fost realizat la Seattle, pe 45 de voluntari. Ce a dezvăluit primul om care a primit vaccinul.

Descoperirea aparține cercetătorilor de la Oak Ridge National Laboratory din Tennessee, care au pus aceste date la dispoziția chimiștilor din toată lumea prin intermediul platformei ChemRxiv, informează CNN.


Oak Ridge National Laboratory din Tennessee. FOTO: www.olcf.ornl.gov

„Rezultatele noastre nu înseamnă că am descoperit un leac sau un tratament pentru coronavirus. Suntem foarte optimiști, totuși, că descoperirile noastre computaționale pot furniza informații pentru studiile viitoare și oferi un cadru de lucru pe care cercetătorii îl pot folosi pentru a investiga acești compuși”, a declarat Jeremy Smith, directorul Centrului de Biofizică Moleculară Oak Ridge National Laboratory

Cel mai deștept compter din lume este funcțional din 2018, la comanda Ministerului Energiei din SUA. Summit a costat 200 de milioane de dolari și, în prezent, ocupă suprafața a două terenuri de tenis. 

Computerul are nu mai puțin de 300 km de fibră optică, iar componentele sale cântăresc 340 de tone.

Fotografii: Shutterstock/olcf.ornl.gov

Vezi și VIDEO: #StaiAcasă – Arată că-ți pasă! Paula Rusu
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies