• PRO TV
  • Cine e antreprenorul român care a finanțat primul sistem din lume care poate prezice cutremurele

Cine e antreprenorul român care a finanțat primul sistem din lume care poate prezice cutremurele

Cine e antreprenorul român care a finanțat primul sistem din lume care poate prezice cutremurele

Un om de afaceri român face parte dintr-un proiect de cercetare științifică uriaș în domeniul prezicerii cutremurelor, care ar putea fi descoperirea momentului.

Mihail Lala (41 de ani), un nume care nu spune mai nimic românilor, este leading investor în proiectul unei companii israeliene care oferă date concrete cu câteva ore înainte de producerea unui cutremur cu magnitudinea mai mare de 4,5 pe scara Richter.

Noi suntem Ionoterra și putem prezice cutremurele”, a declarat vineri, la București, Doron Angelovitch, CEO-ul companiei israeliene. Cei doi au prezentat în Capitală sistemul dezvoltat de companie, care este capabil să prezică un seism cu 4 până 8 ore înainte de producerea lui.

Pentru a determina unde și când va lovi următorul cutremur de magnitudine peste 4,5 pe Richter, specialiștii Ionoterra nu stau cu ochii pe mișcările scoarței terestre, ci pe activitatea seismică reflectată în ionosferă. Ionosfera este partea superioară a atmosferei, care acționează ca un înveliș de electroni, atomi și molecule încărcate electric. 

Compania israeliană a dezvoltat un sistem de radare cu ajutorul cărora scanează un anumit sector al ionosferei aflat deasupra unei zone seismice active. Printre zonele seismice active se numără și Vrancea. Iată cum funcționează sistemul care prezice cutremurele cu 8 ore înainte

Cine este Mihail Lala

O replică din filmul Anon, rostită de Amanda Seyfried, i se potrivește cel mai bine lui Mihail Lala: It's not that I have something to hide. I have nothing I want you to see (Nu că aș avea ceva de ascuns. Nu am nimic din ce aș vrea ca tu să vezi).

Omul de afaceri român este extrem de discret în mediul online. Deși locuiește în România, Lala susține că a dezvoltat până acum afaceri mai mult în străinătate. Cele mai cunoscute companii ale sale sunt în domeniul medical (Laurus Medical și OK Medical). Este co-fondator al KD Group, grup de investiții fondat în urmă cu 15 ani.

În 2018 a fondat Wawllet Enterprises Limited, o afacere în domeniul criptomonedelor cu sediul la Nicosia, Cipru. Scopul declarat al companiei este să devină o rețea globală de conexiune între bănci, exchange-uri cripto și alte instituții financiare reglementate.

În 2020, Mihail Lala și-a propus să pună bazele unei companii de investiții pentru finanțarea și susținerea ideilor de afaceri românești.

Citește și: Monica Cadogan (CEO Vivre), despre concurenții de la Imperiul Leilor: Voi investi în antreprenori pregătiți și muncitori

A fost atras de sistemul de predicție a cutremurelor – Ionoterra Earthquake Prediction – atunci când i-a cunoscut pe cercetătorii care l-au inițiat. Testele pe care ei le-au făcut l-au convins că merită să investească în dezvoltarea lui.

În momentul în care am văzut că se întâmplă și am avut certitudinea că e așa, le-am oferit sprijinul financiar. Îl voi oferi în continuare, dar nu sunt doar eu, ci în parteneriat cu alți invetitori care pot să susțină acest demers”, a spus Lala, care a dezvăluit că efortul financiar în dezvoltarea acestui sistem se ridică la câteva sute de milioane de dolari.

Mihail Lala: „Am decis să sacrific niște bani ca să fac asta și în România”

În a doua parte a anului viitor, compania, în parteneriat cu Universitatea Politehnica București, va monitoriza zona seismică Vrancea pentru verificarea acurateței informațiilor furnizate de sistemul de predicție. Testele, care au ca scop convingerea comunității științifice și a autorităților române că sistemul funcționează, vor dura aproximativ 6 luni.

Aveam de ales unde să facem acest proof of work. Evident că din punct de vedere comercial, SUA și Japonia sunt target-ul principal. Motiv pentru care am ales SUA, California, unde vom face o serie de teste împreună cu o companie de top de pe planetă. Dar am insistat să facem un proof of work și în România pentru că sunt român și vreau eu să fac aici. Am decis să sacrific niște bani ca să fac asta și în România.”

Ce se va întâmpla în acele 6 luni?

Păi vom vedea cutremure, așa cum am văzut și în estul Greciei și în vestul Turciei, vom da alerte autorităților, iar ale urmează să decidă ce fac cu ele. România nu are încă un plan de măsuri în caz de cutremure și nu strică să-l facă. Noi putem să oferim sprijin și de know-how, și tehnic, și financiar ca să facă lucrul ăsta. E un beneficiu adus societății”, spune Lala.

Antreprenorul știe că oamenii sunt sceptici în fața a tot ce e nou, mai ales în domeniul cercetării și inovării, dar e convins că toți vor fi convinși de rezultate.

Faptele vorbesc, noi vorbim strict pe rezultate. Noi, pe lângă concept, prezentăm și un experiment care a dat rezultate irefutabile”, mărturisește românul.

Rezultatele testelor vor fi comunicate strict autorităților române, la fel și alertele în caz de producere iminentă a unui cutremur. Compania nu furnizează alerte către populație, pentru a nu crea panică. Relația sa este doar cu atoritățile statului respectiv, care decide singur dacă și când anunță populația. Tu știi ce trebuie să faci în caz de cutremur?

Antreprenorul speră că autoritățile române își vor însuși rezultatele testelor efectuate în zona Vrancea și vor elabora un set de măsuri care au ca scop protejarea populației în caz de seism devastator. Deși compania israeliană vrea să vândă soluția salvatoare cât mai multor state cu activitate seismică intensă, Lala consideră că România nu este o țintă de business.

România nu este principalul potențial client, pentru că nu sunt bani și așa mai departe. Evident că, dacă vom vinde în România o vom face la un preț preferențial fiindcă e țara mea. Nu vreau să pară o păcăleală, dar trăiesc aici și vreau să știu și eu dacă vine un cutremur. Sau prietenii mei sau părinții mei”, dezvăluie Mihail Lala.

Pentru compania israeliană, cele mai atractive piețe pentru promovarea acestui sistem sunt SUA și Japonia, țări care se confruntă des cu seisme de magnitudine pentru 6,5 pe Richter.

Vezi și VIDEO: Cristian Onețiu, eșecul te învață te pregătește de succes

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni