Cine sunt primii oameni care vor primi vaccinul pentru coronavirus, când acesta va fi lansat

Cine sunt primii oameni care vor primi vaccinul pentru coronavirus, când acesta va fi lansat
Mai multe state din toată lumea sunt în căutarea unui vaccin pentru noul coronavirus. FOTO: Getty Images
Autor: Dan L. Brumar
Data publicarii: 19 Mai 2020
Data actualizare: 19 Mai 2020
Peste 100 de seruri cu potențial efect asupra noului coronavirus sunt testate în laboratoarele lumii în acest moment. Însă, experții trebuie să stabilească și cine vor fi primii oameni care vor fi imunizați.

Cel mai optimist scenariu arată că vom avea un vaccin pentru coronavirus la sfârșitul acestui an. Cu testele de rigoare incluse. Însă, atunci, experții vor trebui să decidă cine va primi vaccinul în primă fază, întrucât nimeni nu va putea pune pe masă miliarde de doze într-o singură zi. 

Imunizarea planetei va fi un proces de durată și va depinde și de gradul de acceptare al noului produs biologic.

Specialiștii de peste Ocean își pun deja această problemă și analizează în detaliu protocolul de imunizare existent la nivelul Centrului pentru Pervenirea și Controlul Bolilor (CDC).

Dacă vom avea doar 30 de milioane de doze pentru anul următor, dar o populație de 350 de milioane, pe cine desemnez?”, se întreabă dr. Arthur Reingold, șeful diviziei de epidemiologie și biostatistică de la Universitatea California din Berkeley, conform USA Today.

Citește și: Ceaiul de plante din Madagascar care ar vindeca bolnavii de Covid-19, testat în Germania și SUA

Protocolul CDC arată că în cazul unor pandemii, primii oameni vaccinați sunt lucrătorii din sistemul medical, salvatorii, militarii, liderii politici, vârstnicii, femeile gravide și copiii. Însă, ordinea poate să difere de la caz la caz, de la o contagiune la alta.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) are și ea un protocol clar, stabilit de Grupul Strategic de Experți în Imunizare, care stabilește inclusiv rutina imunizărilor și recomandările de vaccinare transmise statelor lumii.

SARS-CoV-2, un virus cu multe necunoscute

Oamenii de știință au făcut progrese importante în ceea ce privește înțelegerea dinamicii noului coronavirus, însă sunt de acord că acesta este încă „tânăr”. Prea multe lucruri sunt necunoscute pentru a trage concluzia că primii oameni care ar trebui imunizați sunt vârstnicii, chiar dacă ei au prezentat cele mai severe simptome.

Citește șiMărturia primului om testat cu vaccinul experimental pentru coronavirus: „A fost o decizie ușoară pentru mine”

De exemplu, în timpul unei penurii de vaccin antigripal în 2004, experții din SUA au decis să vaccineze mai întâi persoanele care sunt cel mai expuse îmbolnăvirii. Rezultatul a fost că vârstnicii au refuzat vaccinarea.

Spuneau: prefer ca nepoții mei să primească vaccinul”, a dezvăluit dr. William Schaffner, profesor la Universitatea Vanderbilt din Nashville. Expertul e de părere că, după ce fost imunizat personalul medical, campania de vaccinare pentru coronavirus trebuie să respecte principiul „primul venit, primul servit”.

Un vaccin lăsat în frigider nu a protejat niciodată pe nimeni, de nimic”, mai spune acesta.

Fotografii: Getty Images

Vezi și VIDEO: Home Workout - episodul 1: În cuplu antrenamentele pot fi mai amuzante
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies