Condiții mai aspre în ceea ce privește purtarea măștii în spații închise. Care sunt modificările

Condiții mai aspre în ceea ce privește purtarea măștii în spații închise. Care sunt modificările
Nu puteți circula cu metroul dacă nu purtați mască. Excepție fac anumite persoane: FOTO: Agerpres
Autor: Dan Brumar
Data: 23 Mai 2020
Autoritățile au modificat condițiile în care masca trebuie purtată în spațiile închise. Ordinul care instituie obligativitatea acestei măsuri de protecție a fost publicat în Monitorul Oficial.

Masca de protecție trebuie purtată în orice spațiu închis, la magazin ori la serviciu, la piață sau la medic, dar și în mijloacele de transport în comun. Statul a lăsat loc în lege și de câteva excepții, însă acestea au fost înnăsprite înainte ca prevederile să fie publicate în Monitorul Oficial.

Conform Ordinului MS MAI 874/81/2020, în anumite situații masca de protecție nu este obligatorie. Față de prevederile anterioare, autoritățile au intervenit pentru a înnăspri condițiile.

În varianta modificată, un român poate să renunțe la mască la locul de muncă doar dacă lucrează singur în încăperea în care se află. Inițial, angajații puteau să nu poarte mască dacă lucrau la o distanță de cel puțin doi metri unul de celălalt.

Condițiile s-au schimbat și în ceea ce privește purtarea măștii în timpul susținerii unor discursuri în public. Acum, masca de protecție nu este obligatorie dacă vorbitorul se află la cel puțin 3 metri distanță de public, iar publicul este format din cel mult 16 persoane.


Citește și: 
Nu porți mască în spațiile închise? Ce amendă poți primi 


În ce condiții masca de protecție nu este obligatorie

Față de situațiile enumerate anterior, masca de protecție este opțională în următoarele cazuri sau pentru următoarele categorii de persoane:

  • Copiii mai mici de 5 ani nu trebuie să poarte mască;
  • Persoanele care suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare nu trebuie să poarte mască;
  • Lucrătorii care depun muncă fizică intensă în spații unde temperaturile sunt foarte mari sau umiditatea este ridicată nu trebuie să poarte mască;
  • Prezentatorii de televiziune și invitații acestora nu trebuie să poarte mască,  dacă între ei se păstrează distanța de cel puțin 3 metri.
Citește șiAsociația Pro Consumatori dă în judecată magazinele care termoscanează clienții la intrare

Modificare importantă care îi vizează pe elevi și studenți

Dacă inițial elevii și studenții erau exceptați de la obligativitatea purtării măștii în sălile de clasă, cu păstrarea unei distanțe de 3 metri, acum aceștia nu mai intră în categoria persoanelor exceptate.

Din iunie, elevii și studenții din anii terminali se întorc la școală pentru susținerea cursurilor de pregătire a examenelor. Ei vor fi obligați să poarte mască în sălile de clasă.  

Fotografii: Agerpres

Vezi și VIDEO: Viaţa bate vlogul - sez. 2, episodul 9: Diana C: de la temeri la 5Gang

FULLSCREEN
Condiții mai aspre în ceea ce privește purtarea măștii în spații închise. Care sunt modificările
  • /Românii talentați stau pe

VIDEO PROTVPLUS.RO


STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO