Coronavirus. Totul despre virusul din China: cum se transmite și care sunt simptomele

Coronavirus. Totul despre virusul din China: cum se transmite și care sunt simptomele
Citeste mai mult despre: coronavirus, simptome, virusul din china,
Data publicarii: 25 Ianuarie 2020
Data actualizare: 25 Ianuarie 2020
Un nou virus care provoacă pneumonie a fost de curând identificat în China.

Mai multe cazuri de persoane care au contactat acest virus, un tip de coronavirus, s-au înregistrat în China, dar și în alte țări din Asia. Recent, au fost anunțate cazuri cu aceeași infecția în Statele Unite și Franța, semn că acesta a început să se răspândească. 

Ce este coronavirus?

Coronavirus aparține unui grup de agenți patogeni care pot provoca o serie de simptome, precum tuse, dureri de gât, febră, secreții nazale. Dacă în unele cazuri, aceste simptome sunt moderate, în alte cazuri, pot duce la pneumonie. Virusul se transmite, de regulă, prin contact direct cu o persoană infectată. 

Coronavirusul și-a primit numele de la aspectul de coroană de pe suprafața sa (corona înseamnă în limba latină coroană). Alături de noul virus, abia descoperit, există 7 coronavirusuri care pot infecta oamenii. Cele mai cunoscute sunt SARS și MERS.

Cum se numește noul virus?

Noul virus se numește 2019-nCoV. Nu este foarte clar cât de repede se poate răspândi, însă specialiștii recomandă ca oricine crede că a fost expus la acest virus, în urma contactului cu o persoană infectată, să își monitorizeze starea de sănătate timp de 14 zile. 

Simptomele includ febră, tuse, dificultăți de respirație, dureri musculare, dureri în gât, stări de vomă și diaree. 

Cum se răspândește noul coronavirus?

Cercetătorii încă încearcă să determine care este modalitatea prin care noul virus se răspândește de la o persoană la alta.

”Deși nu știm înca toate mecanismele declanșării unei epidemii, se pare că se răspândeșt prin intermediul suprafețelor contaminate și posibil pe calea aerului, asemeni lui SARS”, a declarat doctorul Mark Denison, de la Vanderbilt University Medical Center, pentru nbcnews.com. 

De regulă, coronavirusurile se răspândesc prin contact direct, dacă o persoană infectată strănută sau tușește în apropiere. 

De asemenea, te poți infecta dacă ai contact direct cu particulele infectate de pe anumite suprafețe, deși nu se știe cât de mult timp acest nou tip de coronavirus supraviețuiește în afara organismului uman. Dacă o persoană infectată strănută sau tușește în dreptul unei suprafețe, precum o tejghea, o clanță, o masă, iar altcineva atinge acea suprafață și mai apoi duce mâna la ochi ori la nas, este foarte posibil ca, mai târziu, să se îmbolnăvească. 

Virusul SARS se răspândește și prin intermediul particulelor de fecale. Medicii spun că și noul virus poate avea același mecanism de răspândire, dar este prea devreme pentru a ști cu siguranță. 

Care este perioada de incubație?

Perioada de incubație pentru noul coronavirus - cât durează de la contactul cu o persoană infectată până la apariția simptomelor - nu este cunoscută încă.

Cu toate acestea, experții cred că este vorba de 14 zile. Nu este clar încă dacă în perioada de incubație persoana care a fost expusă virusului este contagioasă.

Cum se poate preveni infecția cu coronavirus?

Una dintre cele mai simple măsură de precauție este spălatul pe mâini eficint, cu apă și săpun, înainte de masă, după folosirea toaletei, după suflatul nasului, strănut sau tuse, și înainte și după ce avem grijă de un prieten sau de un membru al familiei. 

Există un vaccin pentru coronavirus?

Nu există un tratament specific pentru coronoavirus și nici un vaccin pentru a preveni infecția cu acest agent patogen. 
 

Urmărește cel mai nou episod Trending Review cu Daragiu. Conflictul dintre Alex Velea și Abi escaladează! 
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!