Crește cuantumul amenzilor aplicate românilor pentru încălcarea normelor de protecție sanitară

Crește cuantumul amenzilor aplicate românilor pentru încălcarea normelor de protecție sanitară
Abaterile, sancționate conform Legii 55/2020. FOTO: Shutterstock
Autor: Dan L. Brumar
Data publicarii: 10 Ianuarie 2022
Data actualizare: 10 Ianuarie 2022
Noile reguli pe care românii trebuie să le respecte ca urmare a creșterii cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2 a sporit numărul amenzilor aplicate de oamenii legii. În weekend, polițiștii au aplicat sancțiuni de peste 800.000 de lei.

De sâmbătă, 8 ianuarie 2022, românii sunt obligați să respecte noi măsuri de protecție sanitară. Ca urmare a creșterii numărului de cazuri de infectări cu SARS-CoV-2, polițiștii și-au intensificat controalele și au aplicat mii de amenzi, conform Legii 55/2020, actualizată.

Potrivit reprezentanților Ministerului Afacerilor Interne (MAI), sâmbătă și duminică au fost consemnate nu mai puțin de 3.001 abateri de la legislația în vigoare. Amenzile au ajuns la 384.567 de lei – sâmbătă și la 433.491 de lei în ziua de duminică.

Noi reguli privitoare la purtarea măștii de protecție

De sâmbătă, românii sunt obligați să poarte mască atât în spațiile închise, cât și în spațiile deschise. Mai mult, măștile trebuie să fie de uz medical sau de tip FPP2, iar explicația oficială este că doar acestea asigură un grad ridicat de protecție.

Măștile din material textil sau plastic nu sunt eficiente pentru prevenirea infectării, cele mai eficiente fiind cele chirurgicale cu trei pliuri sau cele FFP 2. Nu purtați măști din material textil sau plastic pentru că riscați să vă îmbolnăviți și să îi îmbolnăviți pe cei din jurul dumneavoastră. Singurele măști acceptate sunt cele chirugicale și cele FFP 2”, spun reprezentanții MAI.

Numai că nerespectarea acestei prevederi, cuprinsă în Ordinul comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Afacerilor Interne nr. 30 din 7 ianuarie 2022, nu este sancționată de Legea 55/2020, care prevede amenzi pentru alte abateri de la normele de siguranță. Ordinul mai sus menționat nu prevede sancțiuni.

Polițiștii au primit recomandarea de a se abține de la a aplica sancțiuni în baza unei prevederi neclare. Ei nu pot face diferența între o mască neconformă și una conformă”, ne-a spus Sorin Andreica, președintele Sindicatului Europol. Însă, în cazul în care românii poartă alte măști decât cele de uz chirurgical sau de tip FPP2, oamenii legii pot interpeta că cetățenii nu poartă mască deloc și se vor aplica sancțiuni pentru lipsa purtării măștii. 

Conform Grupului de Comunicare Stategică și responsabililor din MAI, românii care nu se conformează acestei regului trebuie sancționați contravențional cu amendă de la 500 la 2.500 de lei. Însă, această abatere nu apare în cuprinsul Legii 55/2020.

Cine nu trebuie să poarte mască

Conform noilor prevederi, persoanele exceptate de la obligativitatea purtării măștii de protecție sunt:

  • Copiii cu vârste sub 5 ani
  • Persoanele care sunt singure în birou
  • Prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția păstrării distanței de 3 metri între persoane
  • Reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane
  • Vorbitorii aflați în spații închise sau deschise, cu condiția păstrarii distanței de 3 metri față de alte persoane
  • Persoanele care desfășoară activități fizice intense sau în condiții de muncă solicitate, ori activități sportive
  • Persoanele cu dizabilități cognitive
  • Pot fi scutite de portul măștii, la locul de muncă, persoanele care suferă de boli ce afectează capacitatea de oxigenare, dar numai după evaluarea medicului de medicina muncii.

Fotografii: Agerpres/Shutterstock

Vezi și VIDEO:
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!