Cum arată o bibliotecă în Finlanda, țara cu cel mai mare grad de alfabetizare? Comparativ cu România, poate părea SF

Cum arată o bibliotecă în Finlanda, țara cu cel mai mare grad de alfabetizare? Comparativ cu România, poate părea SF
Citeste mai mult despre: Finlanda, biblioteca, Helsinki, Oodi,
Data publicarii: 25 Noiembrie 2019
Data actualizare: 25 Noiembrie 2019
“ Oddi este sufrageria tuturor! Oricine e binevenit la Oodi. Poți să vii fără niciun motiv precis, chiar îți recomandăm să faci asta!” Aceasta este deviza bibliotecii Oodi din Helsinki. 

Recunoscută ca țara cu cel mai înalt grad de alfabetizare, Finlanda are și cei mai pasionați cititori din lume. Așa că, în 2018, când statul a sărbătorit 100 de ani de la independență, Finlanda le-a făcut cadou cetățenilor această bibliotecă, devenită în scurt timp reper mondial pentru cei care iubesc lectura. 

ÎN GALERIA FOTO DE MAI JOS, PUTEȚI VEDEA MAI MULTE FOTOGRAFII FĂCUTE ÎN INTERIORUL BIBLIOTECIISituată în fața Parlamentului țării, biblioteca e construită pe 3 niveluri, oferă cărți în 20 de limbi (nu și în română), iar personalul e ajutat de trei roboței pe nume Tatu, Patu și Veera.Vizitatorii pot petrece orcât timp doresc în interiorul bibliotecii și pot citi cărți fără macar să fie nevoiți să se inscrie pe vreo listă. Rafturile sunt la îndemâna publicului, iar lectura e încurajată în toate modurile. La fel și socializarea. Pentru că, în aceeași clădire, poți să iei prânzul sau să bei o cafea, poți să vezi un film, să iei lecții de gătit, să folosești o imprimantă 3D, să creezi muzică, să îți coși propriul tricou la o mașină de cusut sau să te joci în sala videogames.Mobilierul din bibliotecă e gândit în așa fel încât să asigure o atmosferă prietenoasă, iar scaunele care predomină sunt cele ergonomice de tip Ball, proiectate de un arhitect finlandez.

Pe PRO TV PLUS puteți urmări oricând momente speciale din emisiunile preferate:

SURSA FOTO: PARFUMDEFEMEIE.RO
 
                         
                         PIXABAY
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies