• PRO TV
  • (P) Cum creezi echilibru între viața personală și viața profesională

(P) Cum creezi echilibru între viața personală și viața profesională

(P) Cum creezi echilibru între viața personală și viața profesională

În ultima perioadă, echilibrul dintre viața personală și cea profesională a devenit extrem de important. Apariția pandemiei de coronavirus a creat o situație fără precedent, iar foarte mulți oameni au fost obligați să își desfășoare activitatea profesională de acasă.

În aceste condiții, mai mult ca oricând, a fost adus permanent în discuție conceptul work-life balance. Cu siguranță, pentru majoritatea celor care și-au transformat locuința în birou peste noapte, orele suplimentare au devenit o obișnuință, iar viața personală o adevărată corvoadă. Indiferent dacă te confrunți cu acest conflict de doar câteva luni de zile sau încerci de mult timp să îmbini o carieră solidă cu viața de familie, este vital să-ți planifici cu atenție timpul pentru a avea succes. Iată câteva idei care ți-ar putea fi de ajutor:

Alege un program care să ți se potrivească

Este un fapt dovedit că o viață personală fericită crește productivitatea la serviciu. Așadar, dacă ai posibilitatea de a opta pentru un program flexibil sau redus, încearcă să iei acest lucru în considerare. Mulți dintre cei care au găsit împlinirea în viața de familie își fac un scop din a nu depăși 40 de ore de muncă sau chiar mai puțin în fiecare săptămână. Reducerea orelor de lucru depinde de specialitatea ta, angajator și câștiguri financiare, însă ar putea fi un impuls uriaș pentru a crea o balanță între viața profesională și cea privată.

Setează-ți anumite priorități

Dacă vrei să găsești o cale de mijloc este esențial să-ți prioritizezi sarcinile. Desigur, ca să te dezvolți mai repede în plan profesional poți avea tendința de a petrece mai mult timp muncind, însă și viața ta personală trebuie să meargă mai departe. Cel mai indicat este să îți scrii prioritățile într-o agendă, atât pe plan profesional cât și personal, să iei fiecare lucru în parte și să încerci să găsești timp pentru acea activitate, dar fără să te abați de la ceea ce ai stabilit.

Concentrează-te pe un singur lucru odată

Lucrezi de acasă și, în timp ce răspunzi la un email important, vrei să pui rufele la spălat sau să faci și o supă? Într-adevăr, anumite activități pot fi efectuate în același timp, dar nu uita că orice lucru necesită o atenție sporită. Prin urmare, concentrează-te pe o singură sarcină odată ca să ai siguranța că a fost rezolvată corect, fără niciun fel de distrageri. Apoi, continuă cu restul task-urilor, pe rând. Vei vedea că o să faci lucrurile mult mai repede, eficient și corect.

Evită să vorbești acasă despre job și invers

În cazul în care nu este vorba despre vreo situație excepțională pe care să vrei să o împărtășești cu ceilalți, poate fi contraproductiv să analizezi acasă, în timpul tău liber, lucrurile de la birou. Practic, nu vei face decât să rămâi prins emoțional și rațional în sfera profesională și să treci viața personală în plan secund. De asemenea, ai grijă să nu-ți expui la serviciu problemele de acasă deoarece nivelul tău de concentrare și productivitatea vor avea de suferit. Încearcă să creezi o ușă invizibilă în spatele căreia să lași lucrurile ce țin de job ori viață privată și pe care să o închizi atunci când ești într-un loc sau altul.

Stabilește o zi pentru recreere

În programul tău foarte aglomerat și în încercarea de a găsi un echilibru în toate s-ar putea să ți se pară dificil să dedici cel puțin o zi pe săptămână recreerii. Ei bine, transformă asta într-un obiectiv ori chiar într-o prioritate și găsește-ți timp doar pentru tine. Renunță la telefon, laptop sau televizor și fă ceea ce îți place plăcere, pe cont propriu, împreună cu partenerii ori cu toți membrii familiei. Se spune că timpul dedicat hobby-urilor, relaxării și activităților care îți fac plăcere este foarte important pentru că oamenii împliniți profesional știu cum să se deconecteze și să aibă parte de timp liber.

De ce ai nevoie de acest echilibru în viața ta? Pentru că extenuarea și stresul pot avea o serie de efecte negative care își pun amprenta și pe viața profesională și pe cea personală. Cu alte cuvinte, nu vei reuși să excelezi în niciun plan dacă mizezi doar pe suprasolicitare. 

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni