Cum să scapi cu viață dacă ești atacat de un rechin: mărturiile supraviețuitorilor

Cum să scapi cu viață dacă ești atacat de un rechin: mărturiile supraviețuitorilor
FOTO: Shutterstock
Citeste mai mult despre: rechin, atac rechin, Supravietuitor, viata,
Autor: Dan L. Brumar
Data publicarii: 04 Iulie 2022
Data actualizare: 04 Iulie 2022
Circa 100 de atacuri ale rechinilor au loc în fiecare an în lume. În ciuda faptului că cele mai multe sunt provocate de oameni, tragediile care le însoțesc știrbesc reputația prădătorilor marini. Iată câteva lucruri esențiale care te vor ajuta să scapi cu viață dacă ești atacat de rechin!

O româncă și o turistă din Austria au murit după ce au fost atacate de rechini în Marea Roșie, în apropeiere de Hurghada (Egipt). Incidentul tragic aruncă o nouă undă de îndoială în ceea ce privește lipsa de interes a prădătorilor pentru mamiferul care domină uscatul, omul.

Oamenii de știință susțin că rechinii nu ne atacă pentru a ne mânca, ci din curiozitatea de a afla ce suntem și ce pericol putem reprezenta pentru ei. Știind cu precizie obiceiurile rechinilor, dar și punctele lor slabe, avem mari șanse să scăpăm cu viață în urma unui atac nemilos.

Cinci lucruri esențiale pentru a supraviețui unui atac de rechin

Rechinii trăiesc în toate oceanele lumii, astfel încât i-ai putea întâlni în orice vacanță pe Litoral, în orice colț de pe Glob. Cu toate acestea, doar 30 de specii de rechin din cele peste 400 cunoscute atacă omul. În caz de atac e bine să cunoști aceste trucuri care te pot menține în viață.

Păstrează contactul vizual cu rechinul!  

Rechinii au metode diferite de a se lansa într-un atac: fie o fac direct, fără avertisment, fie preferă să dea târcoale, de câteva ori, victimei lor. În această situație, este esențial să nu scapi din ochi prădătorul, principalul atu pe care-l ai în pregătirea apărării.

Nu intra în panică!

Deși poate părea un sfat inutil, având în vedere situația în care te afli, nu poți ieși din ea dacă intri în panică. Scafandrul Paul de Gelder, care a fost atacat de un rechin-taur în 2009, explică importanța unei minți limpezi în acele momente dificile. 

Dacă vezi un prădător, vrei să pleci de acolo cât mai repede cu putință. Dar ești cel mai aproape de situația de a fi mușcat. Când înotam cu rechinii, 9 din 10 oameni spuneau că nu se simt amenințați. Că nu au simțit că rechinii vor să-i atace, ci erau doar curioși. Ține minte asta! Te va menține calm”, a spus bărbatul.

Paul de Gelder și-a pierdut o parte din brațul drept și tot piciorul drept, dar nu poartă pică rechinilor. „Rechinul a făcut ceea ce un rechin face în ocean”, a mai spus el.


FOTO: Getty Images

Nu face mișcări bruște!

Dacă ai reușit să-ți ții în control panica va trebui să reziști tentației de a înota cu disperare spre țărm sau spre un refugiu. Nu scăpa din vedere animalul și rămâi pe poziție până când rechinul va înțelege că nu ești un pericol pentru el sau își va pierde interesul pentru tine. 

Dacă a dispărut din aria ta vizuală nu înseamă că a plecat. Verifică încă o dată dacă e sigur să începi să înoți și îndreaptă-te spre cel mai apropiat loc de siguranță.

Dacă te atacă, apără-te!

Chiar dacă poate părea imposibil de realizat, cea mai bună cale de a scăpa cu viață în urma unui atac de rechin este să ripostezi. Acest prădător marin are câteva puncte vulnerabile, care îl vor face să sufere dacă sunt lovite.

Conform specialiștilor, loviturile puternice aplicate asupra branhiilor, ochilor sau botului rechinului (capătul nasului) îl vor determina să se retragă. Acestea sunt singurele zone vulnerabile ale unui rechin, așa că nu uita unde sunt localizate.


FOTO: Shutterstock

Orice obiect contondent pe care îl ai asupra ta (o piatră, un aparat foto subacvatic, un cuțit etc.) se poate transforma într-o armă de apărare extrem de eficientă. În lipsa lor folosește-ți corpul și lovește cu pumnii, genunchii, picioarele. Un alt supraviețuitor a povestit cum s-a luptat cu prădătorul marin

Nu te uita la propria rană!

Dacă, totuși, ai fost mușcat de rechin este esențial să controlezi scurgerea sângelui. Fiindcă este puțin probabil să poți improviza un garou cât timp te afli în apă, în cazul unei mușcături la nivelul brațelor amintește-ți să ții brațul rănit cât mai sus în raport cu inima. „Menținerea acestuia deasupra inimii va opri sângerarea”, mai spune Paul de Gelder, care s-a felicitat că a fost suficient de inspirat să procedeze în acest fel după ce a fost atacat de rechin.

O altă greșeală pe care o fac victimele rechilor, spun cei care au trecut prin asemenea experiențe, este că se uită, cu groază, la propriile răni. Mușcăturile rechinilor pot provoca răni adânci, iar privind cu insistență și groază asupra lor îți pot induce o stare de șoc, care te-ar putea face să-ți pierzi cunoștința.  

Fotografii: Getty Images/Shutterstock

Vezi și VIDEO:
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies