De câți ani va fi nevoie ca să reușim să ținem coronavirusul sub control. Concluzia specialiștilor

De câți ani va fi nevoie ca să reușim să ținem coronavirusul sub control. Concluzia specialiștilor
Citeste mai mult despre: coronavirus, evolutie, vaccin,
Autor: Redactia
Data publicarii: 14 Mai 2020
Data actualizare: 14 Mai 2020
Deși oamenii de știință de top din întreaga lume lucrează de zor pentru a-i da de cap noului coronavirus, până acum nu se știe cum va evolua pandemia. Vaccinul încă nu a apărut, un tratament eficient nu a fost omologat. 

Ce este aproape sigur e că în iarnă va urma un al doilea val, rămânând de văzut dacă va fi mai periculos decât primul. În acest context,  Soumya Swaminathan, un om de știință imporant care face parte din conducerea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a spus că va dura 4-5 ani până când noul coronavirus va fi ținut sub control. 

„Să zicem că vom avea un vaccin și vom acoperi toată populația pământului... acest lucru va dura, să zicem, trei, patru ani. Deci, mai sigur, aș spune că în patru, cinci ani vom putea controla asta”, a spus Soumya Swaminathal în Financial Times.

Vezi si: Coronavirus: ce ne așteaptă la iarnă. Ce spun experții despre al doilea val de infectări: "Va fi mult mai serios!"

Specialista OMS e de părere că la momentul actual vaccinul reprezintă singura soluție viabilă, însă nici măcar apariția acestuia nu garantează că pandemia e va opri. Ba chiar situația s-ar putea înrăutăți: dacă virusul va suferi mutații, vaccinul s-ar putea să nu mai fie eficient.

Nu trebuie exclusă nici varianta în care coronavirusul nu va dispărea niciodată

“Variola este singura boală eradicată. Va trebui să găsim o metodă să conviețuim cu virusul”, spune profesorul Peter Piot, de la London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Imunitatea colectivă, un obiectiv nerealist
 

Swaminathan nu e deloc optimistă când vine vorba de imunitate colectivă, care se obține prin expunerea în număr mare a populației la coronavirus. Experta spune că acest lucru e riscant și că s-ar lăsa cu multe decese. Pentru a se obține imunitatea colectivă circa 90% din populație trebuie să contacteze noul coronavirus, iar în momentul acesta procentul ar fi undeva între 10 și 15 %.

Rămâne întrebarea cât timp ești imun: dacă pe viață, pe o perioadă mai lungă de timp sau scurtă.
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies