Favipiravir poate fi folosit pentru tratarea la domiciliu a cazurilor ușoare de Covid-19

Favipiravir poate fi folosit pentru tratarea la domiciliu a cazurilor ușoare de Covid-19
Bolnavii cu forme ușoare și medii de Covid-19, care se tratează acasă, vor avea acces la o nouă terapie. FOTO: Shutterstock
Autor: Dan L. Brumar
Data publicarii: 05 Octombrie 2021
Data actualizare: 05 Octombrie 2021
Guvernul a aprobat luni, în ordonanță de urgență, utilizarea antiviralului Favipiravir ca tratament pentru cazurile ușoare de Covid-19, în ambulatoriu. Medicamentul, care a fost recomandat de specialiștii chinezi încă din martie 2020, era disponibil până acum doar în spitale.

Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a anunțat la finalul ședinței de guvern de luni că protocolul de tratament al bolilor infecțioase în ambulatoriu a fost completat cu Favipiravir, un antiviral care a dat rezultate în tratarea cazurilor ușoare de Covid-19.

Este vorba despre o ordonanţă de urgenţă a Guvernului prin care s-a completat Legea 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic. Practic, este vorba despre faptul că, în protocolul de tratament al bolilor infecto-contagioase, poate fi eliberat în regim ambulatoriu de farmacia cu circuit închis din spitale, la recomandarea medicului specialist din cadrul spitalului, vorbim aici în principal despre posibilitatea eliberării medicamentului Favipiravir pentru bolnavii COVID cu forme uşoare”, a spus ministrul.

Cei care primesc un diagnostic de Covid-19 și nu necesită internare, au la dispoziție această terapie, care va putea fi achiziționată de la farmacie pe bază de prescripție medicală. 

Citește șiVIDEO Cine sunt primii câștigători ai Loteriei vaccinării. 81 de români vor primi, în total, 900.000 de lei

Sunt, însă, și două vești rele. Prima e că antiviralul nu va fi compensat de CNAS, iar a doua că, deocamdată, nu se găsește în farmacii. Fiindcă a fost utilizat doar în spitale, farmaciile nu s-au aprovizionat pentru populație.

O cutie de Favipiravir cu 50 de tablete ar costa între 400 și 450 de lei.

Favipiravir, fabricat în România?

Favipiravir, care a fost aprobat încă din 2014 pentru a trata cazurile de gripă în Japonia, a fost inclus pe lista medicamentelor care urmau să fie fabricate în România. Compania Terapia Cluj a început probele tehnologice pentru acest antiviral în primăvara acestui an. 

În luna septembrie a acestui an, reprezentanții companiei au anunțat că sunt gata să lanseze pe piață tratamentul sub numele FluGuard, pentru a face față valului 4 al pandemiei.

Conform acestora, compania poate livra 2,4 milioane de tablete în primele două săptămâni ale lunii octombrie.

Pentru români, această mutare ar însemna un acces mai rapid la terapii esențiale în tratarea cazurilor de Covid-19, dar și prețuri mai mici. Până acum, medicamentul era cumpărat din afara țării.

Fotografii: Shutterstock

Vezi și VIDEO:  
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies