Mărturiile unei asistente de la Spitalul din Suceava, unde 92 de cadre medicale au fost infectate cu coronavirus

Mărturiile unei asistente de la Spitalul din Suceava, unde 92 de cadre medicale au fost infectate cu coronavirus
Citeste mai mult despre: coronavirus, spitalul judetean din Suceava,
Autor: Doina Goanta
Data: 25 Martie 2020
La Spitalul Județean din Suceava situația este mai mult decât îngrijorătoare: pe 24 martie numărul cadrelor medicale infectate cu coronavirus a ajuns la 92. În plus, trei pacienți cu Covid-19 și-au pierdut viața acolo. O asistentă a avut curajul să vorbească pentru vice.com despre ce s-a întâmplat în spital, însă sub protecția anonimatului.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Horaţiu Moldovan, a confirmat și el zvonurile care circulau legat de spitalul din Suceava, și anume că acolo au existat cantităţi insuficiente de materiale de protecţie.

Asistenta cu care au stat de vorba cei de la Vice a mărturisit că medicii au fost cei care au avut prioritate la măști.

“Îmi amintesc că mi-a povestit o colegă că acum două zile a auzit un medic urlând către tot personalul: „Prioritate la măști au medicii, nu dați la asistente, că ele n-au așa mare risc”. Vorbele astea m-au panicat. M-am simțit ultimul om, că și cum ei au dreptul la sănătate, dar eu trebuie să stau la rând. Dacă mai rămâne și la asistente ceva”, a spus asistenta sub anonimat.

“Știu criza de echipamente și o înțeleg parțial. În perioada asta, măști de unică folosință am avut, cam trei pe zi, și mănuși, și dezinfectant. Acum o săptămână ni s-a spus totuși că dezinfectantele ar trebui să le folosim mai cu grijă, că încă nu e așa grav cu coronavirus. Unor asistente li s-a făcut observație că au folosit prea mult spirt”, a mai dezvăluit asistenta. 

Cadrul medical a povestit și cum testarea anumitor cadre medicale s-a făcut prea târziu.

“Aflu că la ședința de dimineață, cadrele medicale de la alte secții au mers să-și facă testul. La noi nici măcar nu se știa că există asta. Mă simt ca și cum fiecare acționează pe cont propriu, să se descurce el singur. Nu văd nicio organizare. Șefa ne spune că ea oricum nu știe nimic.

Sun o colegă de la altă secție s-o întreb ce știe. Îmi zisese zilele trecute că ea a intrat în contact cu o persoană confirmată cu COVID-19 și că avea simptome de mai de mult, dar n-au băgat-o în seamă. De-abia sâmbătă a făcut testul. E pozitiv. Îmi zice plângând că înainte avea niște simptome ușoare, frisoane în principiu, dar în ultimele zile s-au agravat. De-abia poate să respire și-are dureri în piept și spate.

Doctorul Macovei, director medical al spitalului, cel care a convocat ședința cu toate cadrele, pozitive, cu simptome sau sănătoase, laolaltă, a fost confirmat cu COVID-19. Nu mă miră diagnosticul cât timp o colegă asistentă, suspectă cu coronavirus, a fost chemată la muncă, deși toată conducerea știa că are simptome”,a spus asistenta pentru sursa citată.

Sursa foto: Getty Images, medici din WUHAN, CHINA
Vezi episoade in intregime pe
VIDEO PROTVPLUS.RO


STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO