Medicul Tudor Ciuhodaru, recomandări în sezonul de gripă: “Măsurile de prevenție sunt extrem de importante”

Medicul Tudor Ciuhodaru, recomandări în sezonul de gripă: Măsurile de prevenție sunt extrem de importante
Autor: Alina Popa
Data publicarii: 06 Ianuarie 2023
Data actualizare: 06 Ianuarie 2023
Medicul Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă în plin sezon gripal și îi îndeamnă pe români să acorde să acorde o atenție sporită măsurilor de prevenție. 

Doctorul a făcut câteva recomandări pe pagina personală de Facebook

“Atenție la gripă. Nu uitați să vă protejați! Măsurile de prevenție sunt extrem de importante. Mai ales în cazul celor mici. Nu uitați să îi și să vă protejați”, a scris medicul pe contul de socializare. 

Tudor Ciuhodaru a subliniat că cei mai expuși sunt cei de peste 65 de ani, copiii sub 5 ani, gravidele, imunodeficienţii, pacienţii cu afecţiuni respiratorii sau cardio-vasculare cronice.

Doctorul a transmis că majoritatea celor care se îmbolnăvesc de gripă se vor recupera în câteva zile, însă cei din grupele de risc sunt predispuși la complicații serioase precum pneumonii grave, crize astmatice, miocardită, insuficiență cardiacă. 

“Nu temporizați consultul medical mai ales dacă vă încadrați în grupele cu risc. Sau dacă un copil de peste 5 ani are caz de febră persistentă (3 zile), rinoree (curge nasul mai mult de 10 zile), secreții la nivel ocular. Tratamentul pentru gripă trebuie instituit căt mai rapid, acesta fiind mult mai eficient dacă este aplicat în primele 2 zile de la debutul bolii”, a scris medicul pe Facebook. Tudor Ciuhodaru a adăugat că nu recomandî automedicația. 

“Orice tratament, inclusiv vaccinarea, trebuie făcut doar la recomandarea medicilor de familie sau a specialiştilor. Antibioterapia fără discernământ este nu doar inficientă ci şi potenţial periculoasă! Poate duce la selecţionarea germenilor rezistenti, agravarea afecţiunilor de bază sau dă efecte secundare multiple nedorite”, a transmis Ciuhodaru. 

Cum ne protejăm de gripă. 5 sfaturi de la medicul Tudor Ciuhodaru 

1. Evitaţi contactul cu persoanele bolnave: evitaţi aglomeraţiile (mijloace de transport în comun, spaţii publice) unde există risc crescut de a intra în contact cu o persoană infectată, nu staţi lângă persoanele care tuşesc sau strănută, nu vizitaţi şi nu duceţi în colectivităţi, mai ales şcolare, persoanele bolnave. !!!Nu duceţi copilul în colectivitate dacă prezintă febră, frison, tuse, secreţii nazale abundente. Pacientul va fi izolat de restul familiei într-o cameră separată luminoasă, aerisită, cu o temperatură medie de 22 – 24 grade.

2. Respectaţi regulile generale şi individuale de igienă: utilizarea batistei şi spălatul pe mâini, pusul mâinii la gură atunci când tuşim sau strănutăm, evitarea contaminării prin atingerea cu mâinile a ochilor sau a gurii, aerisirea zilnică a locuinţelor sau a birourilor cu menţinerea unei temperaturi de 18-22 grade precum şi igienizarea spaţiilor şi a suprafeţelor. 

3. Spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, spălatul trebuie să dureze cel puţin 20 de secunde, insistând pe pliurile şi spaţiile interdigitale, apoi uscaţi mâinile cu prosoape de hârtie sau aer cald sau dacă nu sunteţi în apropierea apei puteţi utiliza, cu eficinţă mai redusă, un dezinfectant pe bază de alcool. 

4. Evitaţi stresul termic: îmbrăcăminte adecvată, consumul de lichide calde, evitarea deplasărilor matinale şi nocturne când este foarte frig, alternarea repausului în spaţii încălzite precum instituţiile pubilice şi magazine.

5. Respectaţi un regim de alimentar adecvat: bazat pe fructe şi legume proaspete, bogate în vitamine, renunţarea la fumat, evitarea consumului de alcool, respectarea programului de odihnă.

VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!