Mituri despre coronavirus, spulberate de specialiști. Ce se întâmplă cu virusul odată cu încălzirea vremii

Mituri despre coronavirus, spulberate de specialiști. Ce se întâmplă cu virusul odată cu încălzirea vremii
Autor: Dan L. Brumar
Data: 11 Martie 2020
Informațiile eronate despre noul coronavirus circulă repede în mediul online și „se iau” la fel de ușor ca virusul mortal. PROTV.RO vă spune care sunt cele mai frecvente mituri despre coronavirus și boala pe care o provoacă, COVID-19.

În plină epidemie de coronavirus oamenii fac cu greu diferența între informațiile autentice și cele false. Specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au intuit acest lucru și au întocmit o listă cu cele mai frecvente mituri despre coronavirus, pe care le-au spulberat cu argumente științifice.

Iată principalele mituri despre coronavirus!

Vremea caldă va inactiva coronavirusul

Este FALS, spun specialiștii OMS care atrag atenția că noul virus poate fi transmis în orice condiții climatice, iar încălzirea vremii în Europa și, deci, în România, nu va duce la inactivarea virusului. Experții subiniază că măsurile de igienă și de evitare a persoanelor cu simptome de viroză trebuie păstrate în continuare, în ciuda vremii de afară.

O baie fierbinte previne infectarea

FALS, din nou. O baie fierbinte nu te pune la adăpost de COVID-19. Temperatura normală a corpului rămâne în jurul valorii de 37 de grade Celsius, indiferent de temperatura apei de baie. Însă, dacă faci baie foarte fierbinte poți suferi arsuri la nivelul pielii.


Cel mai bun mod în care te poți proteja de coronavirus este să te speli corect pe mâini, cu apă caldă și săpun. Totodată, e imperios necesar să eviți să duci mâna la nas, ochi sau gură dacă nu ești curat.

Coronavirusul se transmite prin bunurile importate din China

Nu este adevărat. Specialiștii OMS spun că este puțin probabil ca un virus ca cel care face ravagii acum în toată lumea să poată supraviețui transportului și expunerii la temperaturi diferite pe durata manipulării sale din China spre alte continente.

Citește și: China, victorie împotriva coronavirusului! Care este situația actuală în țara cu peste 80.000 de oameni infectați

Pentru a fi complet liniștit, poți șterge orice bun sau produs cumpărat din magazine cu un șervețel antibacterian sau cu soluție dezinfectantă pe bază de alcool.

Citește și: 7 ponturi de călătorie cu avionul în plină epidemie de coronavirus

Dacă am avut COVID-19 și m-am vindecat, am scăpat

Vestea proastă este că NU ai scăpat de posibilitatea să contractezi din nou boala. Chiar dacă ai urmat un tratament în urma căruia ai fost declarat vindecat, te poți îmbolnăvi iar de COVID-19 dacă nu respecți normele de igienă. Ceea ce ne va ține la adăpost de o viitoare îmbolnăvire este un vaccin pentru coronavirus, care în prezent nu există pe piață.

Noul coronavirus poate fi transmis de țânțari

FALS. Noul coronavirus nu poate fi transmis prin înțepăturile țânțarilor, spun specialiștii OMS. „Noul coronavirus este un virus respirator care se răspândește, în mod special, prin picăturile generate când o persoană infectată strănută sau tușește, ori prin picăturile provenite din salivă sau din nas”, spun specialiștii Organizației.

Animalele de companie pot transmite coronavirusul

Nu mai e atât de FALS. Deși inițial se știa că virusul nu poate trece la animale, cazuri raportate în Hong Kong demonstrează că acest lucru e posibil. Detalii AICI.

Usturoiul ține virusul SARS-CoV-2 la distanță

FALS. Virusul SARS-CoV-2 (boala pe care o provoacă se cheamă COVID-19) nu poate fi ținut la distanță cu usturoi. Poți mânca usturoi fără probleme pentru că are alte proprietăți (microbiene), însă nu te poate proteja de coronavirus.

Coronavirusul atacă doar persoanele vârstnice

FALS. Oricine se poate infecta, însă persoanele în vârstă, care au alte boli asociate, sunt mult mai vulnerabile în fața bolii pe care acesta o provoacă (pneumonie).

Fotografii: Shutterstock

FULLSCREEN
Mituri despre coronavirus, spulberate de specialiști. Ce se întâmplă cu virusul odată cu încălzirea vremii
  • /VIDEO PROTVPLUS.RO


STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO