• PRO TV
  • (P) 11 trucuri ca să te angajezi super repede

(P) 11 trucuri ca să te angajezi super repede

(P) 11 trucuri ca să te angajezi super repede

Cu toate că piața locurilor de muncă înregistrează mii de joburi disponibile, realitatea este că nu obții întotdeauna un post atât de repede pe cât ți-ai dori. Mulți dintre angajatori sunt extrem de selectivi, vor candidați experimentați și așteaptă chiar și câteva luni de zile până să găsească persoana potrivită.

Totuși, pe lângă aptitudini și cunoștințe profesionale, companiile sunt atente și la alte aspecte ce pot conduce la o angajare rapidă. Deși nu există o rețetă care să-ți aducă succesul dorit în obținerea unui loc de muncă, există câteva trucuri ce te pot ajuta să te vinzi mai bine atunci când ești în căutarea unui job.

1. Profită de opțiunile site-urilor de recrutare

Dacă vrei să-ți găsești o slujbă cât mai ușor, poți fi tentat să aplici pentru orice post îți apare în cale. Nu pierde timpul pentru a analiza fiecare loc de muncă disponibil ca să determini dacă este potrivit pentru tine. Folosește în mod inteligent opțiunile pe care ți le oferă site-urile de recrutare.

De pildă, dacă ai lucrat prea puțin înainte, caută pe BestJobs doar posturile entry-level, cele pentru care nu se solicită experiență anterioară. De asemenea, mai poți sorta joburile în funcție de domeniu, salariu, data activării, distanță, oraș sau cuvinte cheie. În acest fel, vei putea aplica doar pentru ceea ce te simți pregătit, dar și pentru ce are nevoie angajatorul.

2. Fii diferit

De multe ori, un post este ocupat de cel care știe să îl caute și nu doar de cel care s-ar potrivi mult mai bine din punct de vedere profesional. Prin urmare, nu mai gândi la fel ca toată lumea și pregătește-te pentru fiecare job în parte. Este greu să te diferențiezi de ceilalți dacă nu vii cu ceva diferit, așa că adaptează CV-ul în funcție de locul de muncă pentru care aplici, în loc să creezi un document universal pe care să-l trimiți tuturor recruiterilor.

3. Vinde-te prin potențial

Indiferent dacă faci asta atunci când îți construiești CV-ul sau când ești invitat la un interviu, scoate-ți în evidență punctele forte. Trucul acesta este valabil în special atunci când nu ai nici un fel de experiență profesională ori vrei să lucrezi într-un domeniu diferit. Abilitatea de a învăța, spiritul de inițiativă, determinarea sau capacitatea de a lucra într-o echipă sunt aspecte pe care angajatorul le poate lua în considerare chiar dacă nu știi prea multe despre postul respectiv.

4. Fii atent la conținutul CV-ului

Chiar dacă ai experiență profesională, studii și calificări pentru o anume profesie, trebuie să știi cum să le treci în CV pentru a atrage atenția. Nu te pierde în detalii la redactarea documentului, menționează înainte joburile anterioare, începând cu cel mai recent, și apoi studiile, în ordine invers cronologică. Continuă cu alte mențiuni relevante și integrează o fotografie actuală, care să aibă un fundal fără culoare și în care să porți o vestimentație office – casual.

5. Întocmește o scrisoare de intenție convingătoare

Dacă ți-ai realizat deja CV-ul ca un profesionist, următorul pas este să realizezi și o scrisoare de intenție convingătoare. Nu este nevoie să creezi un document impresionant, ci să scrii într-un email câteva cuvinte în care să te prezinți pe scurt și să arăți de ce te încântă ideea de a lucra în respectiva companie.

6. Creează-ți conexiuni

Interacționează cu alte persoane dacă vrei să afli cât mai multe despre piața muncii. Recomandările cunoscuților îți pot crește șansele de a găsi cât mai repede un loc de muncă. Așadar, înscrie-te în comunitățile de pe social media, fii conectat la evenimentele de profil, participă la târgurile de joburi ori mergi la workshop-uri gratuite. Orice tip de relaționare te va ajuta să-ți dezvolți rețeaua profesională și să afli mai ușor oportunitățile de angajare.

7. Recunoaște-ți valoarea

Înainte să aplici pentru un job, analizează-ți evoluția profesională sau capacitatea de a profesa. Nu vei avea șanse de angajare dacă te supraevaluezi și alegi joburi cu mult peste nivelul tău. Totodată, chiar dacă te grăbești să obții un loc de muncă, nu accepta nici slujbe sub nivelul tău de pregătire.

8. Stabilește unde ți-ar plăcea să lucrezi

Întocmește o listă cu companiile la care ai vrea să te angajezi, caută cât mai multe informații despre acestea, asigură-te că îți pot oferi stabilitate financiară ori posibilitatea de a avansa. Fixează-ți un obiectiv, interesează-te ce abilități caută potențialii angajatori și pregătește-te să îi abordezi pentru un job.

9. Construiește o poveste

Pregătește-te cu atenție pentru un interviu și nu te prezenta la o discuție cu angajatorul fără să știi dinainte ce vei spune despre tine. Construiește o poveste în care să cuprinzi toate detaliile relevante despre experiența profesională, pasiunile și îndeletnicirile care te vor ajuta să evoluezi într-o companie.

10. Nu face greșeli la interviul de angajare

Încearcă să nu ajungi prea devreme sau să întârzii, poartă o vestimentație adecvată, documentează-te puțin despre companie, acordă atenție limbajului nonverbal, zâmbește și nu oferi feedback negativ despre locurile de muncă anterioare. Astfel de lucruri te vor ajuta să te prezinți într-un mod profesionist.

11. Fii perseverent

Nu înceta să aplici la joburi dacă ai fost la câteva interviuri și aștepți răspunsurile angajatorilor. Chiar dacă totul a decurs perfect, nu ai nici o garanție că vei fi selectat, așa că nu refuza invitațiile pentru alte oferte de angajare și caută în continuare locuri de muncă.

Învață să te promovezi, folosește strategiile adecvate, poartă-te natural și astfel vei obține cât mai degrabă jobul dorit. Oportunitățile te așteaptă, așa că mai bine asigură-te că reușești să faci o impresie generală bună!

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni