(P) 12 trucuri pentru a te bucura de o locuință călduroasă în lunile de iarnă

(P) 12 trucuri pentru a te bucura de o locuință călduroasă în lunile de iarnă
Autor: Maria Rusu
Data: 14 Octombrie 2020
Atunci când temperatura scade în termometre, primul lucru la care te gândești este cum să faci să păstrezi mai multă căldură în casa ta. Vestea bună este aceea că exista și alte metode, în afara celei obișnuite, de a da drumul la centrală mai tare și de a cheltui, astfel, mai mulți bani pe energie. 

Îți prezentăm cele mai bune idei pentru a păstra căldura o perioadă mai îndelungată, iar tu te poți inspira din aceste idei pentru sezonul rece care se apropie:

 • Dacă ai o casă mare, în care există încăperi nelocuite, nu uita să le închizi. Nu are rost să încălzești niște metri pătrați în plus de care nu se folosește nimeni.
 • Izolează ușile și ferestrele: repară fisurile ușilor și ferestrelor, în acest fel împiedici aerul rece să pătrundă în casă.
 • Ia în calcul varianta unui șemineu electric de pe electronic-star.ro. Termostatul încorporat măsoară temperatura din cameră. Detectează ferestrele deschise sau o scădere rapidă a temperaturii, oprind funcționarea șemineului.
 • Folosește covoare și mochete, nu numai pentru a-ți amenaja casa, dar și pentru a păstra căldura în interior. De asemenea, optează pentru draperii și perdele din țesături mai groase, pentru că acestea vor crea o atmosferă mai călduroasă, vor izola mai bine camera. 
 • Oricât ar fi de mică încăperea, nu bloca niciodată caloriferul cu corpuri de mobilier sau alte obiecte, permite căldurii să se disipeze în interior. Dacă nu faci asta și maschezi caloriferul de pildă cu o canapea, toată cădura degajată de calorifer va rămâne blocată și restul camerei va rămâne neîncălzită.
 • Daca ai obloane la ferestre, lasă-le în jos pe vreme de noapte, când temperaturile scad. Sau montează rulouri exterioare la toate ferestrele, pentru a împiedica pierderea căldurii în exterior. Rulourile mai au un avantaj, feresc geamurile de viscolirea zăpezii și de umezeala sezonului rece.
 • Lasă lumina soarelui și eventual căldura de peste zi să intre în casă ori de câte ori ai ocazia.
 • Mișcă-te prin casă pentru a menține o temperatură adecvată corpului. În același timp, atunci când stai pe loc fiindcă citești sau te uiți la televizor, nu uita să te învelești cu o pătură călduroasă.
 • Folosește termostatul pentru centrală pentru că acesta ajută la reglarea eficientă a temperaturii. Poți seta terostatul să pornească cu 30 minute înainte ca tu să ajungi acasă. 
 • Schimbă ușile casei dacă acestea nu se mai închid bine și permit curenților să-și facă simțită prezența. În plus, atunci când ușile casei se închid bine, poți izola încăperile din casă care nu sunt locuite, economisind, în acest fel, energia.
 • Dacă ești tentat să lași aburii de la gătit să-ți încălzească locuința, ar fi bine să renunți. Inițial poate părea o idee bună, dar ulterior umiditatea se transformă în vapori reci. În plus, pot apărea și probleme cum ar fi mucegai, umflarea mobilei, a ușilor.
 • Folosește lumânări parfumate. Lumânările nu răspândesc prea multă căldură, este adevărat, dar vor crea o atmosferă plăcută și o stare de bine pentru tine.

Foarte important, nu uita că pierderea de căldură din casă are loc prin pereți și prin pardoseală. De aici și nevoia de a avea covoare sau mochetă pe pardoseală. Dar în afară de acest lucru, ai grijă de pereții exteriori. Poți plasa corpuri de mobilier în părțile laterale ale ferestrelor. 

De asemenea, dacă centrala termică este mai veche de 10 ani este timpul să te gândești să o schimbi. Centralele termice în condensare, clasa A, utilizează mai puțină energie pentru a utiliza aceeași cantitate de căldură.
VIDEO PROTVPLUS.RO


STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies