(P) 3 semne că ar trebui să schimbi amortizoarele mașinii

(P) 3 semne că ar trebui să schimbi amortizoarele mașinii
Data: 28 Noiembrie 2019
Alături de arcurile mașinii tale, amortizoarele sunt părți importante ale sistemului de suspensie, fără de care nu ai putea conduce mașina confortabil.

Ca oricare altă componentă auto, și amortizoarele trebuie verificate după un anumit număr de kilometri și înlocuite, dacă se observă urme de uzură. Altfel, ignorarea semnelor vizibile de deteriorare va duce curând la degradarea anvelopelor pe care le folosești. Despre scopul amortizoarelor, dar și cele mai importante trei semne care ar trebui să te trimită cât mai curând cu mașina în service îți vom spune mai multe în cele ce urmează. 

Ce sunt și ce fac amortizoarele auto?

Amortizoarele reprezinta cea mai importantă parte a sistemului de suspensie al mașinii tale. Acesta are rolul precis de ameliorare sau chiar de anulare a șocurilor care ar putea fi cauzate de contactul autoturismului cu o denivelare din carosabil, o groapă, o bordură sau chiar un obiect dur aflat pe șosea. Rolul amortizoarelor mai este și cel de a menține în permanență un contact cu suprafața de rulare, asigurând astfel aderența perfectă a mașinii și frânarea în siguranță, în caz de nevoie. Așadar, amortizoarele devin extrem de importante atunci când vine vorba despre siguranța circulației. 

Cum funcționează amortizoarele?

Amortizoarele vor controla mărimea oscilațiilor suspensiilor, în funcție de suprafața de rulare a autoturismului, compensând excesul de energie transmis de la arcuri sau roți. Cu alte cuvinte, amortizoarele vor absorbi șocurile resimțite, menținând fiecare roată pe carosabil, independent de celelalte trei, pentru o experiență confortabilă, dar și foarte sigură, la volan. Vibrațiile resimțite la nivelul roților vor fi absorbite de către amortizoare, acestea fiind anulate până să ajungă la caroseria mașinii tale. Astfel, confortul din habitaclu va fi unul superior. 

Folosite pentru prea mult timp, amortizoarele nu își anulează doar capacitatea de a oferi o experiență plăcută în timpul deplasării, dar ar putea pune în pericol și stabilitatea mașinii pe carosabil. Pentru a preîntâmpina orice situație neplăcută cauzată de uzura excesivă a acestora, iată care sunt cele mai importante trei semne care îți arată că a venit momentul să cumperi amortizoare noi pentru mașina ta. 

Zgomote nefirești în timpul deplasării

Multe dintre piesele mașinii te pot avertiza că durata lor de viață se apropie de final prin apariția unor zgomote ciudate în timpul rulării. Este și cazul amortizoarelor, care vor scoate niște sunete înfundate, mai ales în momentul frânării. Nu este momentul să ignori aceste avertizări audio, ci mai degrabă să grăbești procesul de înlocuire a amortizoarelor. Dacă nu ai suficienți bani la dispoziție pentru schimbarea tuturor, alege să împarți în două cheltuiala și să comanzi amortizoare pe eGarajul.ro în perechi, începând cu cele care produc mai mult zgomot. 

Lipsa stabilității mașinii în viraje

Dacă observi că la curbe mașina are tendința să nu respecte comenzile pe care i le dai din volan și se deplasează în lateral, lăsând senzația că începe să plutească, acesta este un semn clar că amortizoarele trebuie schimbate cât mai curând. Pierderile de aderență sau de direcție ale autoturismului pe care îl conduci nu ar trebui să te lase niciodată indiferent, pentru că te expui unui pericol foarte mare. De la aceste semne și până la pierderea controlului asupra volanului nu mai e decât un pas, așa că nu risca nici măcar o dată și dă o fugă cu mașina în service.

Uzura excesivă a cauciucurilor

Dacă nu a trecut mult timp de când ai schimbat ultima dată anvelopele și acestea par deja folosite pentru mai multe sezoane la rând, e timpul să îți arunci un ochi asupra amortizoarelor. Tot ele sunt de vină și în cazul în care cauciucurile mașinii tale se tocesc mai rapid, așa că ia legătura cu mecanicul tău de încredere și programează o revizie a amortizoarelor. Cel mai probabil, la service vei observa că acestea sunt pătate de ulei, iar acest aspect nu este decât o confirmare a faptului că investiția într-un set sau măcar o pereche de amortizoare noi este strict necesară. 

Pentru a înțelege și mai bine importanța amortizoarelor în experiența condusului, în afară de scopul evident al acestora, acela de oprire a șocurilor, îți mai spunem și că aceste piese auto pot fi vinovate și pentru acvaplanare sau pentru mărirea distanței de frânare, atunci când se află într-o stare avansată de uzură, așadar nu este cazul să ignori starea lor de funcționare. Dă fuga în service și rezolvă problema!
VIDEO PROTVPLUS.RO


STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO