• PRO TV
  • (P) 5 metode pentru a crește imunitatea copilului tău

(P) 5 metode pentru a crește imunitatea copilului tău

(P) 5 metode pentru a crește imunitatea copilului tău

Sistemul imunitar reprezintă o rețea de celule, țesuturi și organe care distrug agenții patogeni (virusuri, bacterii, fungi, paraziți) pătrunși în corp. Copiii au nevoie de o imunitate puternică pentru a fi feriți de astfel de infecții. Imunitatea înnăscută este cea preluată de la mamă, iar cea dobândită este cea formată în urma contactului cu agenți patogeni. 

Celulele imune memorează agentul patogen, iar la următorul contact, acesta este eliminat rapid, fără a provoca o nouă îmbolnăvire. 

Așadar, imunitatea se construiește în urma îmbolnăvirilor, iar în copilărie infecțiile sunt frecvente tocmai din acest motiv. Totuși, unii copii au o imunitate slăbită care îi predispune la infecții recurente și mai severe. În acest caz, este important ca cel mic să fie supus unor investigații medicale. Iată care sunt metodele prin care îi poți crește imunitatea. 

Alimentația

Alimentația reprezintă sursa de energie și de nutrienți. Substanțele nutritive din alimente au rol atât pentru creștere și dezvoltare, cât și pentru o bună funcționare a tuturor sistemelor și funcțiilor din corp. Vitaminele și mineralele influențează activitatea sistemului imun. De aceea, este important ca cel mic să aibă aportul recomandat de vitamine și minerale. Vitaminele și mineralele se găsesc în cantități mari în fructe și legume proaspete. De aceea, copilul trebuie să consume fructe și legume la fiecare masă și gustare. 

Totuși, nu toate vitaminele și mineralele se găsesc în vegetale. Vitamina D, spre exemplu, se găsește în pește, ouă și lactate. Zincul se găsește în stridii și carne. Secretul este să îi oferi copilului o alimentație variată, cât mai naturală (fără alimente procesate industrial). 

Probioticele sunt importante pentru imunitate, deoarece acestea sunt bacterii bune ce colonizează intestinul. Intestinul este principalul organ imun din corp. Probioticele se găsesc în alimente fermentate (iaurt, chefir, varză murată etc.).

Când vorbim despre alimentație, ne referim și la hidratare. Aportul de apă este important pentru buna funcționare a celulelor imune. 

Mișcarea

Pentru ca nutrienții să fie distribuiți eficient prin circulația sangvină, copilul are nevoie de mișcare. Spre exemplu, conform recomandărilor, preșcolarii au nevoie de minimum 3 ore de mișcare zilnic. Activitatea sedentară (utilizarea televizorului, telefonului etc.) trebuie limitată.

Mișcarea nu numai că susține imunitatea, însă ajută și la o dezvoltare fizică armonioasă, mai ales a sistemului osteo-articular. Mai mult decât atât, mișcarea este un factor important în prevenția obezității infantile. 

Exercițiile în familie sau mișcarea împreună cu alți copii, jocurile și dansul sunt metode de creștere a nivelului de activitate fizică.

Suplimentele alimentare

Copii cu probleme digestive, precum malabsorbție sau boală celiacă, pot avea unele deficite nutriționale. Copiii malnutriți, care nu primesc o dietă adecvată sunt și aceștia expuși riscului de infecții. De asemenea, copiii imunosupresați (cu imunitatea grav afectată) pot avea deficite grave. Toți acești copii au nevoie de suplimente cu vitamine și minerale. 

În ceea ce privește copiii cu anumite afecțiuni digestive sau altele care scad imunitatea, este important să se ceară sfatul medicului cu privire la necesitatea unor suplimente. Este posibil să se efectueze și unele analize, pentru a stabili care sunt deficiențele nutriționale. 

În general, se administrează suplimente alimentare pentru copii, ce conțin complexe de vitamine și minerale, speciale pentru imunitate – în Farmacia Sensiblu găsești astfel de suplimente. Vitamina C, vitamina D, vitamina A, vitamina E, zincul sunt micronutrienți care ar trebui suplimentați. Totuși, acest lucru diferă de la un copil la altul. 

Odihnă

Lipsa odihnei îl poate predispune pe cel mic la unele infecții. Odihna ajută la refacerea organismului și la buna funcționare a acestuia. Un somn inadecvat poate crea dezechilibre grave din multe puncte de vedere, mai ales din punct de vedere al imunității. Preșcolarii au nevoie de 10-13 ore de somn pe noapte. 

Vaccin 

Vaccinul are un rol foarte important în prevenția unor infecții care ar putea fi fatale pentru un copil. Copiii trebuie să fie vaccinați conform schemei naționale de vaccinare. Vaccinul este un preparat cu virusuri și principii active. Acesta se introduce în organism prin injectare și stimulează sistemul imunitar să producă anticorpi pentru virusul respectiv. În acest mod, atunci când copilul va contacta același virus, nu se va îmbolnăvi, deoarece are deja anticorpi împotriva virusului respectiv. 

Așadar, poți crește imunitatea copilului tău prin promovarea unui stil de viață sănătos (alimentație potrivită, odihnă, sport, hidratare), prin administrarea de suplimente la recomandarea medicului și prin vaccinare. 

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni