• PRO TV
  • (P) 5 tipuri de riduri și cum să le previi

(P) 5 tipuri de riduri și cum să le previi

(P) 5 tipuri de riduri și cum să le previi

Ridurile sunt un motiv de îngrijorare pentru multe persoane, odată cu înaintarea în vârstă. Din cauza rutinei zilnice și tuturor responsabilităților, e posibil să pierdem noțiunea timpului și să nu ne îngrijim pielea îndeajuns. De aceea, apariția primelor riduri generează de multe ori panică.

Totuși, ridurile nu reprezintă o problemă medicală pentru care să îți faci griji și chiar ar putea să-ți pună în valoare unele trăsături ale feței. Însă cel mai probabil, cu toții ne dorim ca acestea să apară cât mai târziu. Află care sunt principalele tipuri de riduri și ce poți face pentru a încetini apariția acestora.

Tipuri de riduri

Există mai multe tipuri de riduri în funcție de factorii care le-au cauzat și de modificarea adusă pielii:

Riduri de expresie

Ridurile de expresie apar în urma efectuării repetate a unor expresii faciale (încruntare, zâmbet etc.). Aceste riduri apar din cauza stimulării mușchilor faciali care modifică structura pielii. Ridurile de expresie nu pot fi prevenite, deoarece nu poți evita expresiile faciale. 

Riduri elastice

Ridurile elastice apar drept urmare a pierderii elasticității pielii. Cel mai des, aceste tipuri de riduri sunt vizibile la nivelul obrajilor, buzei superioare și bazei gâtului. Acestea sunt cauzate în principal de expunerea la soare. 

Riduri de compresie

Ridurile de compresie apar din cauza presiunii aplicate asupra pielii. Acestea sunt cele mai noi riduri descoperite. Se pare că la nivelul feței ar apărea din cauza dormitului cu fața în pernă.

Riduri gravitaționale

Ridurile gravitaționale, după cum le sugerează și denumirea, apar din cauza gravitației ce provoacă coborârea țesuturilor. Acestea au aspectul de piele lăsată, dat fiind faptul că sunt accentuate de pierderea colagenului și elasticității pielii. Șanțurile nazolabiale, care se află de o parte și de alta a gurii, sunt un exemplu de riduri gravitaționale.

Riduri atrofice

Ridurile atrofice se aseamănă cu ridurile elastice, fiind cauzate tot de o modificare a structurii pielii, și anume de pierderea de colagen. Un exemplu de riduri atrofice sunt ridurile paralele care se formează la nivelul frunții.

Măsuri de prevenție

Deși ridurile nu pot fi complet prevenite, există câteva măsuri care încetinesc apariția acestora:

Evită fumatul!

Se știe deja că fumatul este un factor de risc pentru îmbătrânirea prematură a pielii, dar și pentru multe boli. Fumatul distruge elastina și colagenul, substanțele care sunt răspunzătoare de elasticitatea și fermitatea pielii. De asemenea, fumatul îngreunează circulația sangvină, ceea ce provoacă o reducere a volumului de sânge oxigenat și încărcat cu nutrienți care ajunge la nivelul pielii. 

Evită expunerea necontrolată la soare!

Razele UV promovează formarea de radicali liberi, molecule responsabile de îmbătrânirea pielii și de apariția unor boli. Este important să eviți expunerea la soare între orele 10 și 16, iar în restul orelor să utilizezi cremă de protecție solară cu un SPF de minim 30.

De asemenea, ori de câte ori ieși din casă, chiar și pe timpul iernii, este important să aplici cremă de protecție solară pe față. Ca alternativă, poți utiliza o cremă hidratantă cu factor de protecție sau un fond de ten cu SPF. 

Utilizează produse cu retinoizi!

Retinoizii sunt substanțe derivate din vitamina A și sunt studiate pentru proprietățile lor anti-îmbătrânire. Retinolul stimulează creșterea producției de colagen și regenerarea pielii. De asemenea, retinozii ar putea stimula formarea de noi vase de sânge, ceea ce ar îmbunătăți alimentarea cu sânge a pielii. Toate acestea ajută la îmbunătățirea aspectului pielii. 

Retinoizii se găsesc în diferite creme și serumuri pentru piele. Un medic dermatolog te poate ajuta să alegi un produs potrivit. 

Hidratează-te!

Este important să bei lichide, deoarece corpul este constituit din apă în proporții semnificative. Acest lucru înseamnă că apa se găsește în toate celulele, iar o deshidratare duce la micșorarea celulelor. La nivelul pielii, deshidratarea provoacă aspectul de piele uscată care se descuamează. Bea 6-8 pahare zilnic, dar mănâncă și alimente bogate în apă, cum ar fi fructele și legumele. 

De asemenea, este important să-ți hidratezi pielea de la exterior. Pentru acest lucru, este nevoie de aplicarea unei creme hidratante la finalul rutinei zilnice de îngrijire (după curățarea pielii, aplicarea tonicului și serumului), cum ar fi crema hidratantă cu absorbție rapidă de la Cerave. O cremă hidratantă menține nivelul optim de hidratare al pielii și creează o barieră între piele și mediu. 

Mănâncă sănătos!

Frumusețea chiar vine din interior. Asigură-te că adopți o alimentație sănătoasă și variată. Include în dieta ta alimente bogate în vitamine și minerale, cum ar fi fructe și legume proaspete, uleiuri vegetale crude, pește gras și cereale integrale. 

Așadar, cu ajutorul unui stil de viață sănătos și unei îngrijiri adecvate a pielii, poți încetini procesul de formare a ridurilor. 

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni