• PRO TV
  • (P) 5 trucuri pentru a adopta un stil de viață sănătos în izolare, pe timpul crizei Covid-19

(P) 5 trucuri pentru a adopta un stil de viață sănătos în izolare, pe timpul crizei Covid-19

(P) 5 trucuri pentru a adopta un stil de viață sănătos în izolare, pe timpul crizei Covid-19

Criza actuală de coronavirus este contextul perfect pentru un declin al stării de sănătate, al stării emoționale și psihice. Izolarea poate favoriza acumularea unor sentimente negative, precum teamă, anxietate, stres sau panică.

Schimbarea perspectivei asupra situației te poate ajuta să o depășești cu succes, să te redescoperi și să îți modifici stilul de viață.

Ce este Covid-19?

Covid-19 reprezintă infecția cu noul coronavirus SARS-CoV-2. Afecțiunea este asemănătoare unei gripe și poate fi fatală pentru persoanele din grupele de risc, cum ar fi bătrânii și bolnavii cronici. Virusul a apărut prima dată în China, la sfârșitul anului 2019 și s-a răspândit la nivel mondial. 

Consecințe posibile ale izolării

Deoarece, în prezent, noul coronavirus este un subiect dezbătut intens, acesta creează panică în rândul populației. Panica poate dezvolta o obsesie față de acest virus și o teamă exagerată cu privire la posibilitatea îmbolnăvirii. Stresul excesiv afectează imunitatea și comportamentul și distorsionează imaginea de ansamblu asupra situației actuale. Este important să înțelegem că izolarea și măsurile de protecție sunt cele mai bune metode pentru a preveni infecția cu SARS-CoV-2

  • Izolarea, la rândul său, poate reprezenta o povară pentru mulți dintre noi, mai ales pentru cei obișnuiți să petreacă mult timp în natură. Aceasta creează o stare de anxietate, plictiseală și tristețe. Persoanele care s-au izolat separat de cei dragi sau cei care locuiesc la apartament întâmpină chiar mai multe dificultăți de adaptare. 
  • Timpul petrecut doar în casă favorizează supraalimentarea, ceea ce poate duce la câștigul în greutate și, ulterior, la scăderea stimei de sine. 
  • De asemenea, lipsa de mișcare alterează starea fizică. Mușchii se atrofiază, iar articulațiile devin slăbite.
  • Mai mult decât atât, după încheierea pandemiei, ar putea apărea probleme în viața socială.

Per total, deși izolarea este percepută ca cea mai mare problemă, situația poate deveni mai dificilă în momentul în care revenim la activitățile zilnice de care ne-am dezobișnuit între timp. Adoptarea unui stil de viață sănătos în timpul izolării este soluția pentru a face față situației.

Stil de viață sănătos în izolare

Poate fi o provocare să adopți un stil de viață sănătos în izolare, mai ales dacă te-ai izolat într-un spațiu restrâns. Însă trebuie să știi că există soluții.

1. Nu pierde timpul!

În primul rând, este necesar să îți stabilești un plan cu ceea ce ai de făcut zilnic și să respecți planul respectiv. Din cauza timpului liber excesiv, suntem tentați să utilizăm excesiv telefonul și televizorul.

Evită să pierzi timpul cu activități nefolositoare și canalizează-ți energia asupra task-urilor importante. Nu uita că acum ai timpul pe care înainte ți-l doreai pentru a face diferite lucruri.

2. Controlează-ți dieta!

Pentru a preveni câștigul în greutate, trebuie să-ți controlezi mesele, mai ales pe perioada izolării. În izolare, faci mai puțină mișcare și ești tentat să mănânci mai des.

Respectă cele 3 mese pe zi și cele 2 gustări și evită mesele suplimentare. Deși în această perioadă lumea optează pentru alimente neperisabile, precum conservele, este indicat să mănânci mai multe fructe și legume. Acestea sunt importante pentru buna funcționare a sistemului imunitar și sunt sărace în calorii. 

 

3. Fă mișcare!

Dacă locuiești la casă, încearcă să te plimbi prin grădină, să lucrezi în grădină sau să te folosești de spațiul de care dispui pentru a face diferite exerciții fizice. Poți ieși la alergat, dacă locuiești într-o zonă în care nu iei contact cu alte persoane.

În cazul persoanelor care locuiesc la apartament, sportul poate fi perceput drept o dificultate. De fapt, este foarte simplu să faci exerciții fizice în casă.

Dansul poate fi o alegere inspirată. De asemenea, internetul ne permite accesul la programe de exerciții fizice prezentate în format video. Programele de zumba, aerobic, circuitele HIIT și exercițiile fitness sunt foarte potrivite pentru activitatea fizică acasă. Te poți folosi chiar și de unele obiecte din casă pentru efectuarea unor exerciții.

Fă exerciții fizice zilnic timp de minimum 30 de minute. Sportul efectuat dimineața ajută la înviorare. 

4. Mai mult timp cu cei dragi

Socializarea este sănătoasă. Dacă ești în izolare cu cei dragi, acum aveți mai mult timp să faceți diferite activități împreună și să vă reconsolidați relațiile. Ești izolat departe de cei dragi? Nici o problemă. Internetul ne permite să vorbim și să ne vedem oricând dorim cu persoanele apropiate. 

5. Activitățile plăcute alungă stresul

Optează pentru activități plăcute care alungă stresul, precum vizionarea de filme, pictatul sau cântatul. Cititul este o activitate potrivită pentru antrenarea minții și dezvoltarea personală. Acum ai timp să evoluezi în diferite domenii. 

Așadar, izolarea poate fi o oportunitate pentru a-ți reîncărca bateriile, însă acest lucru depinde de stilul de viață adoptat în această perioadă. 

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni