• PRO TV
  • (P) 7 sfaturi financiare când ești tânăr și te-ai mutat din casa părinților

(P) 7 sfaturi financiare când ești tânăr și te-ai mutat din casa părinților

(P) 7 sfaturi financiare când ești tânăr și te-ai mutat din casa părinților

Libertatea de-a locui singur și de-a face ce vrei este dublată de responsabilități și de nevoia de-a te descurca pe cont propriu. Aceasta implică gestionarea corectă a banilor pe care-i câștigi lunar, astfel încât să duci un trai decent. Chiar dacă ai un salariu suficient de mare pentru a-ți permite aproape orice, fii precaut și pune bani deoparte, pentru a nu ajunge în situații de criză.

Când ai puțin peste 20 de ani, ești atras de mirajul de a trăi clipa, însă nu este înțelept să faci acest lucru când vine vorba de bani. Evită să cheltuiești impulsiv și să cumperi orice-ți place, doar pentru că vrei să te răsplătești pentru cât muncești. Așa că, atunci când ești pe cont propriu și nu câștigi cât să nu ai nicio grijă, să economisești este soluția ta salvatoare. Iată ce să faci pentru a te descurca singur:

Apreciază valoarea banului muncit

În ciuda faptului că muncesc din greu pentru bani, mulți oameni nu-și schimbă comportamentul în privința modului în care îi cheltuiesc. Astfel că ei ajung ca la final de lună să nu rămână cu nimic în portofel, conduși de gândirea de tipul “eu pentru ce muncesc?!” sau “doar o viață am”. Schimbă-ți atitudinea față de bani, apreciază-i mai mult, cheltuiește-i cu precauție și-o să te convingi singur cât de important este să economisești. 

Cheltuiește mai puțin decât câștigi

A cheltui mai puțin decât câștigă ar trebui să fie un obicei predefinit, programat în mintea oamenilor, însă unele tentații îi determină să se împrumute la prieteni sau să folosească un card de credit pentru a obține lucruri mai scumpe decât își permit. Aceasta înseamnă datorii care-i obligă la cheltuieli mari pe o perioadă lungă de timp. Evită-le, cumpărând doar ceea ce îți permiți să plătești din salariul câștigat.

Împarte-ți bugetul pe cheltuieli

Este foarte simplu: ai cheltuieli fixe – chirie sau rată pentru locuință, utilități și abonamente pentru diverse servicii și cheltuieli flexibile – cum sunt cele pentru produse alimentare și produse pentru îngrijire personală și casă, haine și ieșiri în oraș. Analizează cât cheltuiești lunar și împarte bugetul pe categorii de cheltuieli. De ce? Odată ce vizualizezi cât cheltuiești și pe ce se duc banii devii mai conștient de valoarea banului și începi să reduci din cheltuieli.

Pune deoparte cel puțin 10% din salariu

După ce ai început să apreciezi valoarea banilor pentru care muncești din greu și să vizualizezi bugetul împărțit pe categorii, este momentul să treci la acțiune. Pune bani la ciorap, saltea, portofel electronic sau orice altă pușculiță de care să nu te atingi decât în caz de urgență. Dacă pui deoparte lunar cel puțin 10% din salariu, vei fi automat constrâns să reduci din cheltuieli, pentru a te descurca cu banii rămași.

Cumpără doar ce ai nevoie

Este o regulă valabilă și pentru haine, și pentru mâncare și produse pentru casă. Cumpărăturile impulsive nu sunt sănătoase pentru bugetul tău, așa că evită-le, cumpără doar lucruri de care ai neapărat nevoie. Economii mari poți face la mâncare, reducând risipa de alimente. 

Renunță la unele abonamente

Abonamentul pentru telefon este mai scump decât o cartelă preplătită, în plus te ține legat de un operator. Renunță la el și alege o extraopțiune în care sunt incluse suficiente date mobile, minute și SMS-uri, pentru care să plătești mai puțin. Totodată, taie de pe listă abonamentele la servicii de streaming sau la sala de fitness, dacă te descurci greu cu banii. 

Concentrează-te pe creșterea venitului

Economiile sunt importante, dar nu suficiente. Pune jobul pe primul loc pentru a avea rezultate bune și a primi o avansare, care vine și cu o creștere de salariu. Totodată, o colaborare în afara jobului îți va aduce mult mai repede bani în plus. 

Cu aceste sfaturi la îndemână, îți va fi ușor să te descurci pe cont propriu. Nu uita că economiile sunt un obicei sănătos pe care este bine să-l păstrezi în stilul tău de viață indiferent de cât câștigi, pentru că te ajută să ieși din situații neprevăzute, să achiți ratele la timp dacă ai credite online pe care le obții simplu și rapid, ca să-ți îndeplinești visurile. 

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni