(P) Alegerea anvelopelor off road. Criterii de care să ții cont

(P) Alegerea anvelopelor off road. Criterii de care să ții cont
Citeste mai mult despre: anvelope, criterii, video,
Data: 09 Decembrie 2019
În ceea ce privește off-road-ul, anvelopele sunt următoarele ca importanță după tipul de mașină pentru care optezi.

Dacă sunt potrivit alese, acestea sunt cele care îți pot oferi o calitate excepțională în întreaga experiență off-road. Anvelopele off-road sunt diferite față de acele clasice, de aceea înainte de a le achiziționa trebuie făcută o cercetare pentru a face o investiție corectă din punct de vedere calitativ. Ce trebuie să știi înainte de a porni la cumpărături?

1. Tipul de teren pe care vei circula

În primul rând, înainte să îți alegi anvelopele, trebuie să știi pe ce tip de teren vei circula. Din păcate, încă nu s-a inventat anvelopa care să circule impecabil atât pe asfalt, cât și pe teren noroios, de exemplu.

Anvelope A/T (All Terrain):

După cum le descrie și numele, circulă bine atât pe șosea, cât și în afara ei. Aceste anvelope au un design al benzii de rulare care asigură durabilitatea necesară pentru a merge fantastic pe zăpada proaspătă, pietriș și iarbă. Totodată, acestea îți oferă și o călătorie confortabilă și silențioasă pe drumurile asfaltate.

Pe cealaltă parte însă, zăpada umedă le poate crea reale dificultăți. De obicei, anvelopele A/T sunt folosite pentru SUV-urile obișnuite, de stradă. Astfel, dacă mașina ta de teren comută frecvent între un teren neregulat și un drum obișnuit, așa cum ar face, de exemplu, un SUV care circulă ba în oraș, ba la țară sau la munte, atunci cu siguranță anvelopele All Terain sunt alegerea potrivită.

Anvelope M/T (Mud - Terrain):

Aceste anvelope, având un model mai agresiv de rulare, oferă o aderență superbă pe cele mai extreme terenuri, precum noroiul sau zăpada umedă. Sunt extrem de durabile datorită pereților laterali duri.

Astfel, rămân intacte multă vreme, indiferent de impactul rocilor asupra lor sau a altor daune provocate de mersul pe off-road. Folosite de cele mai multe ori pentru autovehicule de intervenții sau pentru cele care participă în competiții, anvelopele Mud-Terrain sunt o alegere excelentă. Rămân însă și în topul celor mai zgomotoase anvelope.

Anvelope M+S (Mud & Snow):

Printre cele mai renumite anvelope off-road sunt anvelopele Mud and Snow. Merg senzațional pe un teren acoperit de gheață și zăpadă, dar și pe noroi. Sunt concepute în așa fel încât să rămână moi și pline chiar și la temperaturi ce scad sub 0 grade Celsius. Ca model al benzii de rulare, aceasta este formată din canale mai mici și mai mari ce permit anvelopelor să sape în zăpada umedă și în noroi pentru un condus impecabil atunci când drumul este alunecos.

Astfel, pe site-urile online precum acvila-romania.ro, găsești o varietate de anvelope pentru off-road, ce se potrivesc oricărui tip de traseu, fie el de pădure, zone abrupte sau noroioase.

2. Criteriile tehnice

Odată ce ai stabilit de ce tip de anvelope ai nevoie în funcție de terenul pe care vei circula, mai sunt și alte criterii tehnice care au un cuvânt important de spus în alegerea anvelopelor perfecte.

Dimensiunea anvelopelor. Diametrul, lungimea și lățimea anvelopelor sunt stabilite de producătorul modelului de mașină. Aceste date se găsesc în manualul mașinii.

Consumul de carburant este un alt aspect care este influențat de alegerea potrivită a anvelopelor. În general, pe drumurile off-road consumul crește, însă anvelopele calitative îl pot menține în limitele normalului.

Pentru cea mai bună stabilitate pe drum, se recomandă schimbarea tuturor celor patru anvelope atunci când este cazul. Mai mult, acestea trebuie să fie identice ca model, dar și ca producător.

Anvelopele all season nu sunt recomandate, mai ales în cazul anvelopelor pentru off-road. Eficiența anvelopelor off-road este influențată puternic de temperaturile de afară. De aceea, pentru iarnă este recomandat să fie folosite anvelopele de iarnă, iar pentru vară cele pentru sezonul cald.
 

3. Aspectul

Am lăsat acest criteriu ultimul prezentat pe această listă deoarece ar trebui să fie ultimul și de pe lista ta. Anvelopele pentru off-road se prezintă așa impunător datorită modelelor de rulare special concepute pentru a fi asigurată o aderență corespunzătoare atunci când se circulă în condiții extreme.

Astfel, canalele dintre blocurile de rulare sunt mai largi tocmai pentru ca mașina să poată trece prin noroi sau zăpadă. Ca urmare, amprenta cauciucului, lățimea anvelopei sau numărul de plicuri sunt caracteristici ce trec de aspect și au o importanță majoră în ceea ce privește siguranța pasagerilor și stabilitatea pe drum accidentat.

Un set bun de anvelope off-road te poate transporta cu mașina peste roci, bolovani, nisip, zăpadă, noroi sau alte suprafețe inegale și îți pot oferi amintiri de neuitat atunci când practici acest sport extrem. Ai grijă să îți alegi anvelopele potrivite pentru a avea cea mai bună aderență și stabilitate indiferent de drumurile pe care te aventurezi. 
VIDEO PROTVPLUS.RO


STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO