(P) Biodegradabil vs Compostabil vs Reciclabil: Ce trebuie sӑ știi?

(P) Biodegradabil vs Compostabil vs Reciclabil: Ce trebuie sӑ știi?
Autor: Maria Rusu
Data: 06 Iulie 2020
Oamenii sunt uneori prinși ȋn confuzia termenilor de ambalaj „biodegradabil”, „compostabil” și „reciclabil”. Se ȋntȃmplӑ sӑ avem anumite containere care sӑ aibӑ mai multe simboluri. Importanța unei bune conduite ȋn societate ȋn ceea ce privește protejarea mediului, este din ce ȋn ce mai apreciatӑ. 

Natura are nevoie de un ajutor pentru a putea sӑ fie curatӑ. Plasticul folosit ȋndelung a condus cӑtre multe probleme care trebuie sӑ fie ȋndreptate. Mӑrile, oceanele, pӑdurile, plantele și animalele sunt afectate grav ȋn fiecare zi. Este nevoie sӑ știm care sunt soluțiile pentru a reduce consumul excesiv de plastic și pentru a ne proteja. 

Curӑțenia și sӑnӑtatea mediului depinde de fiecare persoanӑ ȋn parte. Alegerile zilnice stau la baza unei planete frumoase. Pentru acest lucru, este bine sӑ nu mai existe nici o confuzie ȋntre termenii „biodegradabil”, „compostabil” și „reciclabil”. Iatӑ cȃteva informații care te pot ajuta sӑ ȋnțelegi și sӑ poți sӑ faci alegerile corecte:

Ce ȋnseamnӑ biodegradabil?

Ideea de „compostabil” și „biodegradabil” aduce confuzie ȋn rȃndul celor care vor sӑ ȋnțeleagӑ ce anume se poate face pentru mediul ȋnconjurӑtor. „Biodegradabil” se referӑ la o metodӑ de a dezintegra plasticul ȋn timp cu ajutorul unor microorganisme care sunt introduse ȋn proces. 

Astfel, plasticul se descompune ȋn pӑrți mici. Pentru ca acest lucru sӑ se poatӑ ȋntȃmpla, este necesarӑ acțiunea soarelui sau a cӑldurii intense. Plasticul se descompune natural ȋn decursul a 1000 de ani. De aceea grӑbirea acestui proces ȋnseamnӑ foarte mult pentru naturӑ ȋn sens pozitiv. 

Orice ajutor pentru a putea sӑ se descompunӑ rapid, este bine venit. Ceea ce este important este ȋnsӑ, cӑ nu existӑ nici o specificație din partea producӑtorilor, legatӑ de timpul ȋn care se poate descompune o pungӑ sau un produs biodegradabil. De aceea poate sӑ aparӑ din nou o lipsӑ de informații. Este de menționat cӑ un produs biodegradabil nu se aruncӑ ȋn cȃmpul de gunoi, pentru cӑ nu va primi acolo destul oxigen și nici condițiile necesare pentru a se produce distrugerea. 

Ce ȋnseamnӑ compostabil?

Produsele compostabile sunt realizate din materiale organice, care reușesc sӑ ajute natura. Ele nu afecteazӑ mediul pentru ca se descompun ȋn apӑ, dioxid de carbon și biomasӑ ȋn aproximativ 90 de zile. Acest proces nu lasӑ nici o urmӑ toxicӑ și se realizeazӑ cu ajutorul unor microorganisme care consumӑ și trasnformӑ materialul organic. Procesul este similar cu ceea ce se observӑ ȋn cadrul descompunerii frunzelor sau hȃrtiei. Acest compost poate ajuta permanent solul sӑ fie fertil și sӑ aiba o bunӑ folosire pentru creșterea diverselor tipuri de plante. 

Ce ȋnseamnӑ reciclabil? 

Ideea de „reciclabil” prespune refolosirea unui material deja existent pentru a produce un alt obiect sau pentru a-l refolosi. Sunt foarte multe materiale care pot sa fie reciclate. Dintre acestea putem aminti: sticla, hȃrtia, metalul, plasticul, textilele și electronicele. Existӑ o zicalӑ care spune cӑ este bine sӑ se punӑ accentul pe a reduce consumul, pe a reutiliza și pe a recicla tot ceea ce se poate. Astfel, dacӑ reduci consumul acolo unde nu este necesar, nu se mai produce atȃt de mult. Dacӑ reutilizezi anumite produse care au aceastӑ capacitate, nu mai ȋncurajezi consumerismul. Un exemplu ȋn acest sens poate sӑ fie o simplӑ sticlӑ de plastic pentru apӑ. Aceasta poate sӑ fie folositӑ de mai multe ori sau poate sӑ fie transformatӑ ȋntr-o vazӑ pentru flori. Astfel, se ȋmpiedicӑ o cumpӑrare a unui alt obiect din plastic care nu este neapӑrat necesar. 

Este bine sӑ fie reciclate cele mai multe obiecte care pot sӑ fie trecute prin acest proces. Dezavantajul reciclӑrii este acela al consumului de energie pentru a ajunge la ȋndeplinirea procesului. Acest lucru nu se ȋntȃmplӑ și ȋn cazul obiectelor compostabile, care nu au nevoie de energie și de alte resurse. Avantajul reciclӑrii este ȋnsӑ acela al construirii unor obiecte care sunt rezistente ȋn timp și care pot sӑ fie de foarte multe ori reutilizate. 

Indiferent de tipul de ajutor pentru naturӑ ales, este importantӑ conștientizarea și dorința de a lua cele mai bune decizii. Informarea permanentӑ legatӑ de noile tehnologii și soluții de protejare a mediului, conduce la o sӑnӑtate mai bunӑ a naturii și a oamenilor. Așadar, poți alege sӑ cumperi ceea ce ai nevoie ȋn cantitӑțile potrivite și sӑ folosești materiale biodegradabile, compostabile sau reciclabile. 
VIDEO PROTVPLUS.RO


STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies