(P) Cambridge Advanced (CAE) sau IELTS - tu ce alegi?

(P) Cambridge Advanced (CAE) sau IELTS - tu ce alegi?
Autor: Maria Rusu
Data publicarii: 30 Octombrie 2020
Data actualizare: 30 Octombrie 2020
Dacă îți dorești să aplici la o facultate din străinătate sau dacă pur și simplu simți nevoia să-ți perfecționezi nivelul de limbă engleză, cu siguranță ai auzit până acum de teste precum CAE, IELTS, TOEFL. Primele două sunt, într-adevăr, mai populare, iar acest lucru se întâmplă deoarece ambele sunt recunoscute la nivel global, în timp ce TOEFL este preferat mai degrabă în Statele Unite ale Americii. 

Tocmai de aceea, mulți dintre noi optează fie pentru C1 Advanced (CAE), fie pentru IELTS - care sunt destul de asemănătoare... până la un anumit punct.

Este esențial să cunoști atât principalele asemănări între cele două tipuri de teste de limba engleză, cât mai ales diferențele, pentru a putea alege, în funcție de acestea, varianta cea mai potrivită pentru tine și pentru viitorul tău academic și, mai târziu, profesional. 

În articolul de astăzi îți prezentăm aspectele cele mai importante pe care ar trebui să le știi despre C1 Advanced (CAE), respectiv IELTS. La finalul acestei lecturi, sperăm că vei ști care tip de test răspunde perfect nevoilor tale! 


C1 Advanced (CAE) și IELTS - asemănări

  • CAE (cunoscut în prezent sub denumirea de C1 Advanced) și IELTS sunt concepute de Cambridge Assessment English.
  • Ambele tipuri de examene beneficiază de recunoaștere globală. Important este să verifici dacă instituția de învățământ din străinătate, la care dorești să aplici, le recunoaște - poți face acest lucru printr-o simplă căutare pe Google.
  • În ceea ce privește recunoașterea lor în țara noastră, este important de știut faptul că ambele sunt recunoscute de către Ministerul Educației Naționale și pot fi echivalate cu proba de competențe lingvistice din cadrul bacalaureatului. 
  • Fiind concepute de aceeași organizație, cele două teste au o structură similară. Astfel, ambele își propun să testeze următoarele competențe: exprimarea în scris, exprimarea orală, înțelegerea scrisă și înțelegerea orală. 

C1 Advanced (CAE) vs. IELTS - diferențe

  • Cambridge C1 este un certificat care atestă nivelul de cunoștințe avansat de limba engleză, în timp ce IELTS este un test de limba engleză.
  • Durata diferă de la un tip de test la altul: C1 Advanced durează aproximativ 4 ore, în timp ce IELTS are o durată mai scurtă, de aproximativ 2 ore și 45 de minute. 
  • C1 Advanced este un certificat care atestă nivelul avansat de cunoștințe în limba engleză. În plus, în funcție de rezultatul final, candidatul poate obține un certificat de nivel superior (C2). În schimb, IELTS nu este împărțit pe niveluri specifice, iar pentru a se încadra la nivelul avansat, candidatul trebuie să obțină un punctaj de 7.0.
  • O altă diferență importantă constă în perioada de valabilitate: IELTS are o valabilitate de doar doi ani, termenul de expirare fiind specificat pe diplomă, în timp ce C1 Advanced este valabil pe viață. Cu toate acestea, este important de menționat faptul că unii angajatori, care vor să se asigure că viitorii lor angajați încă stăpânesc foarte bine cunoștințele lingvistice dobândite, solicită ca examenul să fi fost susținut în urmă cu maximum 5-10 ani sau să aducă dovezi că au continuat contactul cu limba engleză.
  • Un alt aspect important de amintit în „dezbaterea” CAE versus IELTS se referă la centrele de examinare din România unde pot fi susținute aceste examene: există 13 centre de examinare unde poate fi susținut testul IELTS și 6 centre de examinare unde poate fi susținut C1 Advanced.  

Cum te pregătești pentru susținerea unui examen de limbă engleză?

Indiferent de varianta care răspunde cel mai bine nevoilor tale și parcursului tău academic, C1 Advanced (CAE) sau IELTS, este esențial să te pregătești, din timp, cu mult simț de răspundere. Vorbim, totuși, despre două teste care au un anumit nivel de complexitate, iar dacă nu ai mai susținut teste de limba engleză până acum (precum B2 First) și nu ești obișnuit(ă) cu structura lor, ai un motiv în plus de a te informa și de a lucra serios. Pe Internet există resurse în acest sens, iar unele librării online pun la dispoziția clienților materiale de lucru ce conțin teste concepute după modelul celor de la CAE sau IELTS. 

Totuși, un mod și mai eficient de a te pregăti ar fi acela de a te înscrie la un curs de limba engleză susținut de profesioniști ai domeniului, așa cum sunt cei din echipa Twinkle Star. Aceștia au creat cursuri online de limba engleză pentru fiecare nivel sau categorie de vârstă, destinate celor să vor să dobândească un certificat de competență lingvistică. 

În plus, cei interesați de C1 Advanced pot opta pentru o metodă unică de învățare, centrată pe nevoile cursantului și orientată către proactivitate și către creșterea independenței de învățare a acestuia. Este vorba despre CAE Blended Learning, o metodă inedită care constă în exersarea online a aptitudinilor de writing, în primirea constantă de feedback (atât de la profesorul-ghid, cât și de la colegi), în lucru în echipă, precum și în îmbunătățirea aptitudinilor de speaking, listening și reading. 

Mai mult decât atât, Twinkle Star este unul dintre centrele autorizate de examene Cambridge din țara noastră, a cărui rată de promovabilitate este, până în prezent, de 99,68%. Chiar și în pandemie s-a continuat susținerea examenelor în condiții de maximă siguranță, astfel că peste 1800 de persoane și-au obținut certificatele.
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies