(P) Când este necesară proteza de genunchi?

(P) Când este necesară proteza de genunchi?
Autor: Alina Popa
Data publicarii: 02 Noiembrie 2021
Data actualizare: 02 Noiembrie 2021
Te doare genunchiul de mai mult de două săptămâni? În acest caz, cu siguranță ai nevoie de un consult de specialitate. Însă ce se întâmplă dacă medicul descoperă că ai nevoie de o proteză de genunchi? 

Pentru a afla mai multe detalii, Andreea Groza l-a avut ca invitat, într-o nouă ediție Doctor de bine, pe dr. Radu Prejbeanu, medic primar ortopedie și traumatologie și Director medical  al Spitalul Premiere din Timișoara, în cadrul Rețelei de sănătate REGINA MARIA.

Andreea Groza: De ce ar putea să doară genunchiul zile în șir? 

Prof. Dr. Radu Prejbeanu: „Cele mai multe cauze al durerii de genunchi nu trec de la sine. Durerile, care nu mai trec, pot apărea secundar unor traumatisme sau pot fi determintate de procese de îmbătrânire ale articulațiilor”.

Andreea Groza: De ce apar dureri în procesul de îmbătrânire?  

Prof. Dr. Radu Prejbeanu: „Aș vrea să privim genunchiul asemenea unei piese de la o mașină. Genunchiul are rolul de a asigura mobilitatea piciorului. Mobilitatea determină o mișcare, mișcarea determină o frecare, iar  frecarea determină o anumita uzură în timp, astfel apar diferite afecțiuni ale genunchiului.

Suprafețele de mișcare se numesc cartilaje. Acestea rezistă la mișcare și au o capacitate de a absorbi șocul, ca să nu doară la mers. Capacitățile cartilajelor se reduc pe măsură ce îmbătrânim. 

Țesutul cartilaginos nu se reface, așa cum se reface pielea după un traumatism. Când are o uzură, nu mai poate să revină, să fie din nou functional.”

Citește continuarea pe www.doctordebine.ro
 
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies