(P) Cât de importantă este prezența unui avocat în faza de urmărire penală, explică avocat Pop Roxana

(P) Cât de importantă este prezența unui avocat în faza de urmărire penală, explică avocat Pop Roxana
Data publicarii: 21 Martie 2022
Data actualizare: 21 Martie 2022
Prezența unui avocat în faza de urmărire penală încă de la momentul debutului este foarte importantă. Acesta trebuie să aibă un rol activ în timpul efectuării actelor de urmărire penală, cât și de a apăra clientul, indiferent dacă acesta este persoană vătămată, inculpat sau suspect.

Este important de menționat că dacă nu s-ar fi recunoscut rolul activ al avocatului în această fază, atunci nu ar fi existat dreptul consultării dosarului de urmărire penală, cât și alte prevederi și drepturi ale avocatului.

Pe de altă parte, rolul avocatului pe tot parcursul procesului penal poate determina și creșterea responsabilității acestuia față de clientul său, iar acest aspect duce la necesitatea participării unor avocați cu experiență, specializați în acest domeniu. În plus, orice avocat este în permanență la curent cu noi reglementări, cât și dispozițiile legale în ceea ce privește profesia lui, astfel încât să își poată apăra clientul indiferent de poziția acestuia. 

Avocat Pop Roxana, cu pagina de prezentare roxanapop-law.ro ne explică în rândurile următoare care sunt beneficiile pe care le poate aduce un avocat în faza de urmărire penală. 

Drepturile și beneficiile pe care le poate aduce un avocat în faza de urmărire penală

În primul rând atunci când avocatul suspectului sau inculpatului - după caz - este prezent la efectuarea unui act de urmărire penală, atunci se va face mențiune despre acest lucru, cât și despre eventualele obiecțiuni formulate. În acest context, actul este semnat și de un avocat penal Cluj

În primul rând, potrivit art. 336-339, art. 95 alin. 1 din Codul de procedură penală, avocatul are dreptul de a formula o plângere, iar procurorul ierarhic este obligat să rezolve plângerea și să comunice soluția în cel mult 48 de ore. Plângerea se referă la actele și măsurile de urmărire penală dispuse de către organul de cercetare penală. 

În al doilea rând, pe parcursul urmăririi penale, avocatul are dreptul să fie înștiințat în ceea ce privește ora și data efectuării actului de urmărire penală ori a audierii realizate de către judecător. După ce avocatul a fost înștiințat, se încheie și un proces-verbal. De asemenea, acesta poate asista și efectua orice act de urmărire penală, excepție făcând cele de supraveghere ori cercetare.

De asemenea, importanța unui avocat încă din faza de urmărire penală este esențială întrucât acesta poate consulta actele de urmărire penală ceea ce conferă posibilitatea de a formula cereri în probațiune pentru a demonstra nevinovăția celui cercetat.

Și nu în ultimul rând, în cazul reținerii, avocatul are dreptul de a comunica direct cu suspectul sau inculpatul, în condiții care să asigure confidențialitatea. Avocat Pop Roxana relatează faptul că avocatul are dreptul de a beneficia de timpul și înlesnirile necesare pentru a se pregăti în ceea ce privește apărarea. De asemenea, avocatul reprezintă și asistă în procesul penal, în condițiile legii. 

Avocat Pop Roxana vă stă la dispoziție 

Mai mult decât atât, persoana reținută are dreptul de a lua legătura cu avocatul, cu respectarea măsurilor necesare de supraveghere vizuală, însă i se va asigura confidențialitate, fapt pentru care convorbirea dintre avocat și inculpat nu trebuie să fie interceptată sau înregistrată.

Desigur că sunt și alte drepturi importante pe care un avocat le are într-o fază de urmărire penală. Însă mai multe detalii puteți să le aflați de la avocat Pop Roxana. 

Date de contact:

+40 745 167 034 
[email protected]
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!