• PRO TV
  • (P) Ce se întâmplă atunci când nu cureţi un coş de fum şi cum se face o astfel de curăţare?

(P) Ce se întâmplă atunci când nu cureţi un coş de fum şi cum se face o astfel de curăţare?

(P) Ce se întâmplă atunci când nu cureţi un coş de fum şi cum se face o astfel de curăţare?

Ce faci dacă vrei să îţi înlocuieşti actualul coş, degradat? Coşurile de fum sunt prezente peste tot: în industrie, în domeniul horeca şi în locuinţe. Indiferent cât de mare este un astfel de coş şi care este materialul din care este construit, acesta este obligatoriu, prin lege, să fie curăţat.

Dacă vechimea coşului de fum este  foarte mare, este posibil să fie foarte degradat şi trebuie înlocuit. Dacă vrei să îţi instalezi un echipament nou şi ai nevoie de coş de fum, noi îl putem monta!

Procesul de curatare cos de fum nu este atât de simplu precum se crede. Tocmai de aceea, este bine să se apeleze întotdeauna la un cosar autorizat pentru o astfel de acţiune şi să se evite orice tip de improvizaţie.

Ce se întâmplă atunci când nu se curăţă coşul de fum?

Există o mulţime de procese care pot duce la incendii şi accidente, uneori mortale.

De fiecare dată când coşul de fum este funcţional, există un proces de încălzire şi de răcire al acestuia. În momentul răcirii se formează condens, ceea ce facilitează depunerea de cenuşă şi de materiale rezultate în urma arderii.

Aceste depuneri prezintă riscuri majore:

  • se pot autoaprinde şi pot duce la apariţia incendiilor;
  • se poate bloca calea de acces a fumului, ceea ce poate duce la greutate în eliminarea lui şi la întoarcerea acestuia în încăperea de ardere;

Riscurile nu sunt legate doar de sănătatea şi integritatea fizică a utilizatorilor şi a clădirilor, ci au şi conotaţie financiară. Persoanele juridice care utilizează coşuri de fum pentru diverse procese industriale sau pentru prepararea mâncărurilor risca să plătească amenzi considerabile în cazul în care nu apelează la servicii de curăţare coş de fum, dar risca şi oprirea instalaţiilor lor, până la punerea în legalitate.

Cum se curăţa un coş de fum?

Conform celor de la abccontrol.ro, există mai multe variante de curăţare a coşurilor de fum:

Curăţare mecanică. Este curăţarea prevăzută în legislaţia din domeniu şi trebuie să fie efectuată cel puţin o dată pe an. Aceasta implica îndepărtarea mecanică a depunerilor din interiorul coşului, cu ajutorul unor instrumente speciale. Dacă este un coş industrial foarte înalt, este necesară o inspecţie video care poate să evidenţieze şi eventuale probleme structurale ale hornului.

Curăţarea catalitică. Este o curăţare chimică şi implică introducerea în coş a unor produse chimice. Acestea pot reduce depunerile de pe coş şi ajuta la procesul de curăţare, care trebuie efectuat de cosarul autorizat. Există mai multe soluţii catalitice şi pot fi folosite în paralel cu procesul de curăţare mecanic. Curăţarea catalitică se face doar atunci când hornul este cald, iar produsele chimice sunt aplicate direct pe jăratec.

Este, aşadar, esenţială curăţarea mecanică de către un cosar autorizat. Acesta trebuie să fie dotat cu diverse echipamente, cum ar fi periile speciale, accesoriile pentru lungirea acestora sau camerele video şi trebuie să inspecteze cu foarte mare atenţie coşul de fum, atât la interior, cât şi la exterior.

O curăţare eficientă va avea drept rezultat un proces de ardere mai eficient şi, de asemenea, va oferi siguranţă pentru toţi cei care folosesc coşul.

Nu în ultimul rând, îi va ţine pe cei care generează procesul de ardere departe de amenzi şi de probleme legislative.

În acelaşi timp, fie că vreţi să înlocuiţi actualul coş, din varii motive, fie că vreţi să vă montaţi un coş nou, este nevoie de cosari autorizaţi!

Din fericire, există o mulţime de variante de cosari autorizaţi, iar preţurile pentru un proces de curăţare sunt destul de mici, în aşa fel încât să nu fie asumat niciun risc.

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni