• PRO TV
  • (P) Ce trebuie să știi dacă adopți sau cumperi pentru prima dată o pisică

(P) Ce trebuie să știi dacă adopți sau cumperi pentru prima dată o pisică

(P) Ce trebuie să știi dacă adopți sau cumperi pentru prima dată o pisică

O pisică poate fi o companie extrem de plăcută, atât pentru cei care locuiesc singuri cât și pentru familii. Poți adopta o pisică de la un adăpost pentru animale, poți cumpăra o mică felină de rasă sau poți salva una de pe stradă. Fiind destul de sensibil la medii noi, trebuie să le știi câteva lucruri înainte de a aduce puiul de pisică acasă. 

Iată care sunt cele mai bune sfaturi pentru ca pisica ta să se adapteze ușor la noua sa casă.

Oferă-i spațiu de acomodare

Pisicile sunt teritoriale și își doresc spațiul lor. De aceea, când ajung într-un mediu nou și necunoscut, sunt sensibile și nu se simt în largul lor. Nu te speria dacă noul membru al familiei va sta ascuns, sub pat sau după un dulap, în primele zile după ce îl aduci acasă. Este un lucru normal, iar locul unde se ascunde este primul spațiu pe care îl percepe ca fiind al lui și sigur. 

Îi poți amenaja un colț în care să se simtă în siguranță, în care să aibă litiera, mâncarea și câteva accesorii. De aici, va începe, treptat, explorarea întregii case. Nu te teme, în scurtă vreme, tu vei fi pe teritoriul ei.

Nu pune litiera aproape de locul în care mănâncă

Poți amenaja spațiul de mâncare fie cu o stație care eliberează hrană uscată, fie cu boluri clasice. Este important ca acestea să nu fie foarte aproape de litieră, din motive de igienă. Acordă o atenție sporită hranei, mai ales în primele zile, când pisica este mai stresată. Ai putea observa dereglări ale digestiei în aceste prime zile. Alege mâncare pentru pisici Felix, umedă sau uscată, funcție de aceste observații.

Construiește-i o căsuță

Pisicilor le place să se retragă în spații înguste, în care se simt în siguranță. Îi poți construi o astfel de zonă într-o cutie veche, în care poți pune câteva cârpe moi sau o pătură pufoasă. Pisicii îi va plăcea să își ascută gheruțele pe această păturică și, cu cât este mai călduros culcușul, cu atât îl va folosi mai des. 

Poți cumpăra de la magazinele pentru animale de companie o casă pentru pisici gata construită, însă satisfacția va fi mai mare atunci când îi construiești chiar tu un culcuș. Nu uita, pentru a se simți confortabil, pisica trebuie să se poată ridica în picioare în cutie și să aibă loc să se întoarcă.

Unde își ascute gheruțele

Ghearele felinelor trebuie tocite, iar ele fac acest lucru zgâriind tot ce găsesc în cale. Dacă nu vrei ca urmele ghearelor să se vadă pe covor, canapea sau alte obiecte din casă, învață-ți pisica, de la început, unde poate face acest lucru. Procesul s-ar putea dovedi dificil, așa că înarmează-te cu răbdare. În ajutorul tău pot veni pet shopurile cu tot felul de variante: de la covorașe speciale, la turnuri acoperite cu plută sau sfoară. 

Evaluează zonele „de risc” din casă

După ce trece perioada de acomodare, pisica ta va începe să exploreze casa. Să nu te mire dacă o vei găsi cățărată pe speteaza canapelei sau chiar pe rafturile vreunui dulap. Pisicilor le place să escaladeze. Așa că este bine să te uiți în jur și să evaluezi zonele de risc, unde s-ar putea cocoța. Dacă ai obiecte de valoare în aceste locuri, mută-le. Tot riscante sunt și firidele, găurile, gurile de aerisire, unde pisica s-ar putea furișa și chiar bloca. Asigură-te că aceste locuri sunt inaccesibile.

Dacă ai parcurs toți pașii și ești gata să aduci pisicuța acasă, nu uita cel mai important lucru: un animal de companie trebuie îngrijit și iubit ca un membru al familiei. Adopția unei pisici înseamnă responsabilitate și un angajament important, însă satisfacțiile sale sunt de nedescris.

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni