(P) Cum alegem motosapa cea mai potrivită pentru nevoile noastre

(P) Cum alegem motosapa cea mai potrivită pentru nevoile noastre
Autor: Maria Rusu
Data: 26 Mai 2020
Cei cu experienţă în grădinărit ştiu cât de dificil poate fi să pregăteşti terenul pentru o nouă grădină şi să întreții corect solul în timp. Lucrurile devin şi mai solicitante dacă grădina are dimensiuni mari.

Motosapa profesională uşurează mult sarcina de întreţinere sau de pregătire a solului pentru o grădină, fiind o investiţie inteligentă. Aceasta va aduce confort în activitate şi, totodată, va uşura foarte mult munca, ajutându-te să faci economie de timp dar şi de energie. 

Cum alegem motosapa cea mai potrivită pentru nevoile noastre

Dacă te-ai săturat de durerile de spate pe care le resimţi în urma activităţilor desfăşurate în grădină, este timpul să achiziţionezi o motosapă profesională, adecvată pentru necesităţile tale. Iată câteva lucruri de care ar trebui să ţii cont la alegerea acesteia.

Tipul de motosapa - Prima decizie ar trebui să fie legată de tipul de motosapa de care ai nevoie, acesta fiind condiţionat de puterea necesară şi de tipul de activităţi pe care le vei efectua. Astfel, ai de ales între:

Cultivatoare - Acestea sunt instrumente destinate omogenizării solului. Sunt foarte accesibile, uşoare şi facil de utilizat. Faţă de motosapele de dimensiuni mari, cultivatoarele nu sunt recomandate pentru săparea unui teren nou.

Motosapele mari - Acestea au suficientă putere pentru a putea lucra pământul dificil, fiind extrem de utile atât pentru arat, cât şi pentru mărunţirea solului. De obicei sunt pe benzină şi se găsesc într-o gamă variată de dimensiuni, putere şi preţuri. 

Se diferenţiază trei tipuri de motosape de acest fel - cu dinţii frontali (au două linii amplasate sub motor, în fața roţilor, sunt uşor de manevrat şi recomandate grădinilor cu rânduri înguste), cu dinţii în spate (sunt mai puternice decât cele frontale şi au dinţii plasaţi în partea din spate a maşinii şi se pot roti înainte sau chiar în ambele sensuri), cu dinţi verticali (acestea înaintează prin sol, sunt rapide şi uşor de utilizat; se pot folosi atât pentru pregătirea terenului nelucrat, cât şi pentru arat şi mărunţirea solului).

La ce va fi utilizată - După ce ai stabilit ce tip de motosapă îţi trebuie, mai trebuie să alegi nivelul de putere de care ai nevoie. Dacă achiziţionezi o motosapă pentru uz casnic şi nu o vei folosi foarte des, cele cu dinţii în spate sau pe verticală sunt cele mai recomandate. Însă, pentru scopuri comerciale şi un volum mai mare de muncă, se recomandă o motosapă puternică care să uşureze muncă şi să o facă mai rapidă.

Tipul de sol - Dacă pământul este moale şi uşor de lucrat, săpatul şi aratul se pot face şi cu motosape mai mici şi mai uşoare. Însă, pentru un sol lutos şi dificil, va fi necesară o motosapă puternică. De asemenea, solul stâncos necesită dinţi în formă de dalta care să facă faţă pietrelor.  

Mărimea grădinii - De cele mai multe ori grădinile sunt mici şi simple şi o motosapă cu dinţii pe spate ar fi o achiziţie exagerată. Însă, dacă ai o grădină mare, un simplu cultivator nu te va ajuta prea mult. Dimensiunea grădinii este un factor important în alegerea motosapei adecvate, pentru că munca să nu fie o povară şi motosapa să poată face faţă eficient activităţilor la care va fi utilizată. 

Modul de alimentare - Motosapele mici sunt deseori alimentate cu electricitate, în timp ce modelele mari folosesc benzina. Motosapele electrice sunt mai uşoare şi mai facil de utilizat decât cele pe benzină şi, totodată, necesită întreţinere redusă. Acestea se găsesc în varianta cu fir sau fără fir, sau cu baterii. Dacă este cu fir, motosapa îţi limitează aria de utilizare, fiind condiţionată de conectarea la o priză. Cele fără fir, însă, funcţionează cu ajutorul unei baterii reîncărcabile de un număr limitat de ori, iar schimbarea acestei baterii poate fi foarte costisitoare. Un alt dezavantaj al motosapelor electrice ar fi faptul că au puterea mai mică decât cele pe benzină. Pe de altă parte, motosapele pe benzină, care sunt mult mai puternice, sunt şi mai zgomotoase, poluează şi necesită întreţinere periodică.

Dacă ştii ce tip de sol ai de lucrat şi dimensiunea grădinii, va fi uşor să alegi modelul de motosapa adecvat necesităților tale. Oricum, în magazinele de specialitate vei găsi personal calificat şi instruit care te poate consilia în mod profesional pentru a alege motosapa de care ai nevoie.




VIDEO PROTVPLUS.RO


STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO