(P) Cum alegi o centrală termică: sfaturi și idei

(P) Cum alegi o centrală termică: sfaturi și idei
Autor: Dan L. Brumar
Data publicarii: 24 Martie 2021
Data actualizare: 24 Martie 2021
Nu știi prea multe despre sistemele de încălzire, dar știi că vrei ca în toiul iernii caloriferele să nu te lase la greu, nu-i așa? Te înțelegem perfect. Totuși, alegerea unei centrale termice potrivite pentru locuința ta va necesita ajutor de specialitate. Dacă nu te pricepi, poți achiziționa centrala nepotrivită și nimeni nu-și dorește o  asemenea bătaie de cap. 

Din rândurile de mai jos vei afla care sunt cele mai importante criterii pe care să le iei în considerare în momentul în care dorești să achiziționezi o centrală termică și ce subiecte merită să discuți cu specialiștii. Nu uita, în afară de sfaturi găsești și promoții la centralele termice de la Climatico

După tipul centralei 

Primul aspect asupra căruia va fi nevoie să te decizi este tipul centralei. Aici alegerile sunt destul de variate, pe piață existând în acest moment o gamă largă de produse care se încadrează în categoria de centrală termică. Pe scurt, prin centrală termică înțelegem orice sistem ce poate furniza apă caldă și căldură, dintr-o sursă unică în multiple puncte de consum. În funcție de tipul de combustibil folosit, centralele termice se împart în: centrale termice cu funcționare pe GPL sau pe gaz, centrale electrice, sau centrale pe combustibil solid, de exemplu lemn, cărbune sau peleți. Desigur, în cazul acestui punct va conta și sistemul de funcționare, clasic sau prin condensație. 

După tipul agentului termic 

Când vine vorba despre agentul termic folosit la încălzire merită să iei în calcul următoarele aspecte. Centralele termice pe gaz sunt avantajate datorită faptului că gazul este unul dintre cei mai ieftini combustibili convenționali. Astfel, centrala termică poate fi clasică sau în condensație. De reținut, cele în condensație au de obicei un randament mult mai ridicat datorită componentelor speciale prin care se recuperează căldura din condens. 

În cazul în care dorești independența față de rețeaua de companii furnizoare de gaz natural, poți opta pentru combustibili solizi la prețuri accesibile și facil de procurat. Chiar dacă această alternativă este una ecologică, o atenție sporită trebuie acordată calității combustibilului. Folosirea unui combustibil slab calitativ poate avea drept rezultat scăderea randamentului și scăderea duratei de viață a centralei, inclusiv prin depuneri cauzate de combustibili necorespunzători. Nu în ultimul rând, va fi absolut necesar să montezi un coș de fum adecvat pentru a facilita siguranța în exploatare și tirajul adecvat. 

Dacă alegi varianta pe GPL, de asemenea o alternativă prietenoasă cu mediul, trebuie să asiguri o sursă de alimentare constantă. Din fericire, acest amestec de hidrocarburi este stocat în butelii de mare capacitate. În deosebi se recurge la această variantă în zonele în care nu este posibilă alimentarea cu gaze naturale sau încălzirea cu ajutorul electricității este mult prea scumpă. 

Apropo de energie electrică, varianta achiziționării unei centrale termice electrice este avantajoasă datorită prețului relativ scăzut comparativ cu celelalte variante și procesului de instalare extrem de facil. 

După cele mai importante aspecte generale

După ce ai decis tipul de centrală în funcție de modul de funcționare, tipul de combustibil și preferințele personale, trebuie să iei în calcul următoarele detalii: 

  • Suprafața și tipul locuinței;
  • Puterea sistemului de încălzire;
  • Gradul de izolare termică de care beneficiază locuința;
  • Felul în care este orientată locuința și poziționarea ei geografică;
  • Gradul de consum și eficiența centralei termice;
  • Nivelul de zgomot;
  • Dimensiunea;
  • Sistemele inerente de protecție, programare, diagnoză și senzori.

Nu precupeți absolut niciun efort în determinare alegerii corecte pentru tine, sau s-ar putea să constați că ai parte de câteva surprize neplăcute odată cu venirea anotimpului geros. 
VIDEO PROTVPLUS.RO


STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies