• PRO TV
  • (P) Cum păstrezi mai mult timp ca nou mobilierul tapițat - Sfaturi practice

(P) Cum păstrezi mai mult timp ca nou mobilierul tapițat - Sfaturi practice

(P) Cum păstrezi mai mult timp ca nou mobilierul tapițat - Sfaturi practice

Mobilierul tapițat cuprinde piese elegante, de la colțare, scaune și fotolii, până la canapele pentru camera de zi, menite să înfrumusețeze orice încăpere.

 Cu toate acestea, indiferent dacă vorbim despre mobilier sau tapițerii, fiecare prezintă numeroase particularități de întreținere și utilizare, de care trebuie să ținem cont, astfel încât să sporim durata de viață a produselor. Află cum păstrezi mai mult timp ca nou mobilierul tapițat, din articolul pe care l-am pregătit pentru tine!

Cum întreții tapițeriile din material textil?

Pentru a întreține tapițeriile din material textil, ține cont de următoarele sfaturi:

Nu omite ștergerea săptămânală a prafului, cu ajutorul unei perii de haine, și fii atent la poziționarea obiectelor de mobilier tapițate, deoarece lumina soarelui poate să deterioreze fibrele, decolorând stofa. De aceea, poți amplasa scaunele, paturile, fotoliile sau canapelele departe de lumina exterioară, la cel puțin 50 de cm distanță față de fereastră.

Este recomandat să eviți lovirea mobilierului tapițat de suprafețe abrazive și să controlezi permanent temperatura din încăperile unde acesta este amplasat. Atât radiatoarele, cât și aerul condiționat, pot să usuce și să decoloreze materialele textile, de aceea este recomandat ca mobilierul tapițat să fie așezat la o distanță de cel puțin un metru de sobe sau radiatoare și la jumătate de metru distanță de aerul condiționat.

Dacă ai un animal de companie în casă, protejează tapițeriile folosind huse speciale și aspiră-le frecvent cu o perie pentru tapițerii. Totodată, ferește-te și de obiectele ascuțite, care pot să taie sau să găurească materialele textile.

În cazul în care obiectele de mobilier tapițat vin însoțite de perne pentru șezut, este indicat să le rotești periodic, indiferent de gradul de utilizare, pentru a reduce uzura prematură a umpluturii pernelor.

Pentru a păstra cât mai mult timp mobilierul tapițat, nu curăța husele pernelor separat. Dacă acestea sunt prevăzute cu un fermoar, curăță-le în aceeași manieră ca restul tapițeriei. Poți opta pentru curățarea chimică în centre specializate a obiectelor tapițate care au husă detașabilă, pentru a nu strica materialul.

Cum îndepărtezi petele dificile de pe mobilierul tapițat?

Dacă se întâmplă să verși lichide pe mobilierul tapițat, trebuie să acționezi imediat, astfel încât să eviți deteriorarea permanentă a materialului. Folosește cârpe albe și curate, care să absoarbă pata, fără să freci materialul, așteaptă câteva secunde și verifică rezultatul. Pata trebuie să fie curățată întotdeauna de la exterior la interior, pentru a evita extinderea murdăriei. Pentru a grăbi uscarea, poți folosi un uscător de păr sau un ventilator.

În afară de vărsarea lichidelor pe suprafața tapițeriei, te poți confrunta cu pete dificile, pe care nu știi cum să le îndepărtezi. Astfel, dacă trebuie să îndepărtezi gumă de mestecat sau ceară, folosește un card, cu ajutorul căruia să răzuiești cu grijă excesul, urmând să ștergi cu un solvent pentru curățare uscată. Există și pete care necesită curățare profesională, în special când acestea nu sunt îndepărtate imediat.

Evită produsele de curățare care lasă pete uleioase, deoarece vor fi mai greu de uscat sau curățat, și nu folosi apă pe stofe care conțin fibre naturale, pentru că materialul se poate decolora.

Cum își modifică aspectul mobilierul tapițat?

Indiferent de grija pe care o acorzi întreținerii mobilierului tapițat, poți observa că aspectul lui va începe să se modifice. Iată care sunt câteva dintre semne:

Din cauza frecării materialului, cele mai multe tapițerii capătă un aspect de fibre încolăcite, prin formarea unor ghemotoace pe suprafața țesăturii.

Totodată, poți observa anumite cute și încrețituri care apar la canapele sau fotolii, ca urmare a folosinței îndelungate.

Ține cont de sfaturile noastre, pentru a păstra cât mai mult timp ca nou mobilierul tapițat. Dacă dorești să înlocuiești câteva obiecte de mobilier, poți găsi scaune aici, pe care le poți alege în funcție de stilul camerei, de model și de culorile preferate.

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni