• PRO TV
  • (P) Cum scapi de buruienile dăunătoare din grădină?

(P) Cum scapi de buruienile dăunătoare din grădină?

(P) Cum scapi de buruienile dăunătoare din grădină?

Buruienile întârzie dezvoltarea normală a plantelor, având un impact negativ asupra recoltei.


Acești inamici ai culturilor acaparează mare parte din elementele nutritive ale plantelor - lumina, apa sau substanțele fertilizatoare. Din fericire, există o mulțime de metode prin care buruienile pot fi combătute, iar multe dintre ele nu sunt nici foarte costisitoare. Iată cum poți scăpa de buruienile din grădina ta.
 

Plivitul manual

Dacă ai o grădină mică, soluția cea mai la îndemână este plivitul manual. Acesta reprezintă o modalitate foarte bună de a scăpa de buruieni dacă ai o cultură mică de legume, destinate consumului propriu.

Totuși, trebuie să știi că smulgerea manuală a plantelor dăunătoare este o activitate consumatoare de timp și, de multe ori, istovitoare. De asemenea, ia în calcul faptul că nu este o metodă cu efecte pe termen lung, deoarece buruienile vor reapărea la scurt timp. 

 

Soluțiile profesionale 

O metodă mai rapidă și mai eficientă de a scăpa de buruieni este să apelezi la soluțiile profesionale de îndepărtare a acestora. De exemplu, folosirea unor erbicide pentru combaterea buruienilor este o metodă comodă și simplă pentru a scăpa de acești inamici ai grădinii tale. Produsele pot fi cumpărate de pe site-uri dedicate, dar și din fitofarmacii, la gramaje mici.

Erbicidele sunt alegerea potrivită și în cazul culturilor de mari dimensiuni, deoarece administrarea lor este ușoară și nu necesită mult timp. Înainte de a aplica erbicidul, citește cu atenție instrucțiunile de pe eticheta produsului.  
 

Mulcirea 

În cazul în care nu ai mai auzit până acum de acest termen, află că mulcirea este un proces foarte benefic pentru împiedicarea creșterii buruienilor. Aceasta presupune acoperirea solului cu materiale de origine vegetală sau cu folie specială din plastic, ori cu alte tipuri de substanțe anorganice. Mulciul este ideal pentru a fi aplicat în grădină, deoarece va ține departe plantele nedorite. 
 

Cultivarea inteligentă 

Un alt truc pentru a preveni apariția buruienilor constă în cultivarea inteligentă a plantelor. Mai exact, orice zonă necultivată sau nelucrată corespunzător este un adevărat rai al ierburilor nedorite și dăunătoare recoltei. Cel mai indicat este să folosești o plasă pentru împrejmuirea grădinii, care va preveni împrăștierea semițelor. Buruienile cresc și se înmulțesc foarte rapid, de aceea la fel de bine poate funcționa și săparea temeinică a solului. 

 

Pulverizarea cu oțet 

Oțetul are o mulțime de utilizări, dar cu siguranță nu te-ai fi așteptat să poată fi folosit și pentru a scăpa de iarba nedorită din grădina ta. Ei bine, oțetul se poate utiliza diluat sau nediluat, în funcție de mărimea buruienilor.

De regulă, pulverizarea se face la prânz, atunci când soarele este sus pe cer și ar trebui evitată dacă prognoza meteo anunță ploaie în următoarele 24 de ore. Pentru un plus de eficiență, alege oțet cu o concentrație de minim 9% acid acetic. 

Buruienile afectează serios culturile de legume. Știrul, busuiocul sălbatic, mohorul lat, rocoina sau ardeiul broaștei sunt doar câteva dintre ierburile dăunătoare care apar atât pe suprafețele mici cât și pe cele întinse. Dacă vei lua din timp măsuri pentru combaterea lor, culturile tale nu vor avea de suferit.

 

 

 

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni