• PRO TV
  • (P) Cum se realizează întreținerea în cazul unui model de centrală electrică?

(P) Cum se realizează întreținerea în cazul unui model de centrală electrică?

(P) Cum se realizează întreținerea în cazul unui model de centrală electrică?

În căutarea celei mai bune variante pentru a avea parte de confort acasă, alături de cei dragi, românii au posibilitatea de a opta între mai multe echipamente. În topul preferințelor se află diferite modele de centrală electrică, dar și centrale termice pe gaz, pe GPL, pe peleți sau pe lemne.

Pentru a lua cea mai bună decizie, este nevoie să cunoști cât mai bine caracteristicile fiecărui sistem de încălzire în parte. Iată câteva informații esențiale referitoare la montarea, întreținerea și modul de funcționate specifice echipamentelor care funcționează pe bază de curent electric!

Cum se instalează și cum se întreține o centrală electrică?

Unul dintre marile avantaje de care se bucură cei care fac această alegere constă în faptul că întreținerea este relativ simplă. De fapt, cel mai important este ca instalarea să se facă în modul cel mai potrivit, ceea ce asigură o funcționare ulterioară lipsită de probleme.

O centrala electrica poate fi instalată numai de către o firmă autorizată de Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (ISCIR). Firma respectivă se ocupă de montarea întregii instalații, alcătuite din radiatoare, țevi și centrala propriu-zisă. 

Ulterior, acest sistem de încălzire are marele merit de a nu produce reziduuri. Prin urmare, nu necesită o întreținere aparte, ci sunt suficiente verificări periodice efectuate de către o firmă specializată. Deși se întâmplă rareori să apară defecțiuni, este important ca, dacă acestea se produc, reparațiile să fie efectuate de fiecare dată doar de către profesioniști. 

Cum alegi o centrală electrică potrivită pentru locuința ta?

La fel de importantă pentru o funcționare în condiții optime este alegerea echipamentului potrivit pentru fiecare locuință sau spațiu în parte. Atunci când se ia această decizie, trebuie avute în vedere mai multe criterii, care se referă la suprafața locuinței, la numărul de camere și numărul de consumatori, precum și la gradul de izolare.

Pentru a calcula cât mai exact puterea termică de care vei avea nevoie, primul pas este să afli volumul locuinței. Acesta este ușor de aflat, fiind nevoie de un simplu calcul care constă în înmulțirea suprafeței totale a casei sau a apartamentului cu înălțimea de la podea la tavan. De exemplu, un apartament cu suprafața de 50 de metri pătrați și cu înălțimea de 2,5 metri are un volum de 125 de metri cubi.

Următorul element de care trebuie ținut cont, atunci când vrei să alegi o centrală electrică potrivită, este gradul izolare al locuinței. În general, sunt acceptați anumiți coeficienți standard de izolare, în funcție de tipul de locuință. Pentru o casă veche, neizolată, coeficientul este de 60 de wați pe metru cub. În cazul unei casei vechi, dar izolate, coeficientul coboară la 45-50 de wați pe metru cub, pentru ca la o casă nouă și izolată valoarea acestui indice să fie cuprinsă între 30 și 40 de wați pe metru cub.

Coeficientul de izolare se înmulțește cu volumul. Revenind la exemplul de mai sus, pentru un apartament nou, cu volumul de 125 de metri cubi, este necesară o centrală electrică cu puterea cuprinsă între 3 750 și 5 000 de wați sau, făcând transformările necesare, între 3,7 și 5 kilowați.

Dacă ții cont de aceste criterii și faci alegerea potrivită, apoi montezi și întreții corect centrala, te vei bucura de confort și de temperatura dorită acasă, alături de cei dragi, pe termen îndelungat!

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni