• PRO TV
  • (P) Cum stai cu datoriile, ce datorii mai ai?

(P) Cum stai cu datoriile, ce datorii mai ai?

(P) Cum stai cu datoriile, ce datorii mai ai?

Când ți-ai pus ultima dată aceste întrebări? Este un subiect sensibil la care nu ne gândim cu o mare plăcere, totuși, datoriile fac parte din viețile noastre și numai de noi ține felul în care le tratăm și ne raportăm la ele. Din când în când, în diverse momente poate avem nevoie de un imbold din afară, care sa ne amintească sau să ne îndrume spre un comportament corect, în avantajul nostru. 

De cele mai multe ori bunicii sau părinții sunt cei care ne învață să ne plătim la timp datoriile, facturile, ratele și orice alte îndatoriri mai avem. Uneori acest rol este preluat de prieteni sau apropiați, iar în cazul unor întârzieri, există și companii care ne amintesc de plata datoriilor.  KRUK România este una dintre companiile care conştientizează nevoia de informare a oamenilor în ceea ce priveşte educaţia financiară.  Tocmai de aceea de aproape 10 ani, pe 17 noiembrie, compania sărbătorește  "Ziua fără datorii", inițiativă care atrage atenţia că prin economisire nu mai poate fi vorba despre stres generat de datorii.

Ne place sau nu, la modul general, datoriile sunt o constantă în vieţile multor oameni, indiferent de bugetul de care dispun lunar. Desigur, pentru nimeni nu sunt o plăcere şi, da, există şi categoria celor care îşi propun şi sunt mai determinaţi decât alţii să identifice cele mai bune soluţii pentru a ieşi dintr-un cerc vicios pe care datoriile îl generează. Câţi nu s-au „trezit” căutând prin buzunare sau portofele bani despre care nu ştiau sigur dacă nu i-au cheltuit deja?

"Ziua fără datorii" este un prilej bun pentru fiecare să rupă acest cerc vicios care începe din punctul în care datoriile sunt greu de plătit, ajunge în punctul în care prietenii nu mai pot fi consideraţi soluţii, trece prin stres şi frustrare, că în final să ajungă din nou în punctul din care a plecat.

În fond, ce este o datorie?

În primul rând, o datorie este o obligaţie legală sau morală. Un credit care trebuie restituit. Rate care trebuie să fie plătite la timp. Facturi care necesită plăti lunare. Asumarea morală de a se restitui ceea ce s-a împrumutat. Cum pot fi toate acestea achitate? Chibzuinţa şi economisirea sunt doi factori cheie care determină rezultatul scontat.

Cum ajută KRUK în tot acest proces?

Reprezentanţii KRUK România comunică şi pun la dispoziția oricui interesat instumente menite să conştientizeze nevoia de plată a datoriilor.

Alex, reprezentant cu experienţă al companiei KRUK, atrage atenţia asupra faptului că norocul nu trebuie să fie implicat atunci când se caută o soluţie care să asigure reţeta unei stabilităţi financiare foarte bune. În schimb, oferă trei elemente cheie pe care fiecare poate să le dobândească:

  • primul ar fi educaţia şi informaţia referitoare la finanţe pe care poţi să o iei de oriunde, de la prieteni, de la profesori, părinţi, colegi, sau de pe orice fel de platforma;
  • al doilea constă în modul în care iei deciziile, modul în care alegi între ceea ce este necesar şi ceea ce este doar un moft;
  • al treilea constă în planificarea de lungă durată a tot ceea ce ai tu în portofel;

Legat de ceea ce spune Alex, dincolo de comunicarea deschisă şi prietenoasă a reprezentanţilor săi, KRUK oferă şi instrumente importante pentru economisire. KRUK Planner este o aplicaţie gratuită care poate fi accesată din sistemele IOS şi Android. De ce este atât de importantă? Din cel puţin următoarele motive:

  • ţine evidenţa cheltuielilor;
  • asigură o evidenţă optimă a veniturilor;
  • permite înregistrarea plăţilor necesar de făcut lunar (facturi, rate etc);
  • oferă sfaturi pentru economisire;

În final, ceea ce spune Alex ar trebui să rămână în mintea oricărei persoane care îşi propune să îşi gestioneze eficient finanţele: „Experţii spun că pentru investiţia în mofturi, nu ar trebui să depăşeşti mai mult de 5% din veniturile pe care le ai. De asemenea, este foarte important să ştii tot ce ţine de dobânzi, de credite, de acordarea lor, ce înseamnă penalităţi, ce înseamnă să rămâi cu datorii. Iar în final nu uita că tu poţi controla portofelul, nu el pe tine!”

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni