• PRO TV
  • (P) Foliculita și epilarea definitivă

(P) Foliculita și epilarea definitivă

(P) Foliculita și epilarea definitivă

Ai auzit de foliculită și nu știi sigur ce este sau cum poți scăpa de ea? Află de la experții în epilare definitivă de la SKiN MedSpa ce este, cum o poți preveni și trata. Foliculita este o afecțiune frecventă cauzată de o infecție bacteriană sau fungică a foliculilor de păr. 

Când apare foliculita, firele de păr cresc sub piele, iar zona respectivă se umflă și dezvoltă coșuri minuscule roșii sau albe la nivelul dermului. Lăsate netratate, aceste coșuri se pot transforma într-o infecție gravă. Foliculita poate fi superficială sau profundă, în funcție de cât de mult este afectat foliculul de păr.

Poate provoca disconfort, poate fi dureroasă sau provoca iritații, mâncărimi și jenă, mai ales când se atinge zona respectivă. Cazurile ușoare dispar de obicei în câteva zile, dar cazurile mai severe pot avea nevoie de tratament prescris de un dermatolog. În zonele în care firele de păr sunt mai groase, adică barba în cazul domnilor, zona axilei sau linia bikinilor în cazul doamnelor, foliculita este de obicei mai severă și durează mai mult, iar foliculii deteriorați riscă să fie infectați.

Foliculita poate apărea oriunde pe corp, în orice zonă unde crește păr. În cazul bărbaților, poate să apară pe față în zona bărbii, dar și în spatele gâtului sau pe corp. În cazul femeilor, afectează zone precum axila, fesele, linia bikinilor, picioarele și brațele. 

Simptomele foliculitei sunt: piele înroșită, apariția unor ciorchini de coșuri roșii și albe în jurul foliculilor de păr, apariția micilor vezicule de puroi care se rup și formează o crustă. De asemenea, sub piele se pot forma chisturi și furunculi. 

Bacteriile, în principal Stafilococul auriu, reprezintă în general cele mai frecvente cauze, dar foliculita poate fi produsă și de: diferiți viruși și ciuperci, inflamația provocată de firele crescute sub piele, transpirația excesivă (hiperhidroză), cremele pe bază de steroizi. 

Foliculii de păr se deteriorează și se inflamează din următoarele motive: tehnica incorectă de bărbierit sau folosirea incorectă a lamei pentru a rade părul, tehnica incorectă de epilare cu ceară, utilizarea incorectă a unui aparat de epilat, purtarea hainelor strânse pe corp în mod constant. În timp, reapariția infecțiilor, dacă este severă, poate duce la deteriorarea permanentă a foliculilor de păr.

Tipuri de foliculită

Cele mai frecvente tipuri de foliculită superficială sunt:

Foliculita bacteriană apare atunci când foliculii de păr se infectează cu bacteriile din familia Stafilococilor(Staphylococcus). Aceste bacterii trăiesc în permanență pe corp și provoacă o problemă doar atunci când intră în organism, când există o tăietură sau o rană deschisă. Acesta este motivul pentru care acest tip de foliculită este cel mai frecvent, în special în cazul bărbaților, din cauza rutinei zilnice de bărbierit.

Pseudofoliculita barbae (PFB) este o tulburare inflamatorie cronică a pielii cauzată de firele de păr crescute în interior și caracterizată prin papule, pustule și hiperpigmentare post-inflamatorie. Apare mai frecvent la bărbații africani și asiatici. Rasul cu lama sau smulgerea accidentală a unui fir de păr determină apariția unei reacții inflamatorii din cauza penetrării pielii din jur de către vârfurile ascuțite ale firelor de păr în creștere. Forma curbată a foliculului de păr permite orientarea   descendentă și pătrunderea vârfurilor de păr în creștere în piele, spre interior. 

Debutul reacției inflamatorii provoacă mâncărimi și dezvoltarea papulelor, a pustulelor și a hiperpigmentării post-inflamatorii, în special în zona bărbii, deși și alte zone ale corpului pot fi afectate. Din păcate, keloizii (cicatricile cheloide) se dezvoltă după debutul Pseudofoliculitei barbae, dând naștere la cicatrici inestetice extinse. Simptomele de iritație și roșeață dispar de obicei după 48 de ore. 

Foliculita de jacuzzi sau foliculita pseudomonas folliculitis apare atunci când foliculii de păr se infectează din cauza bacteriilor din familia Pseudomonas. Aceste bacterii trăiesc în căzile cu hidromasaj și în piscinele încălzite și se pot multiplica necontrolat dacă nu se menține corect nivelul clorului și al pH-ului apei. 

Orice tip de foliculită superficială se ameliorează în mod normal într-o perioadă de 7 - 10 zile și nu necesită nicio intervenție medicală. Dacă nu vei remarca o îmbunătățire, medicul îți va prescrie un tratament specific. Pentru majoritatea dintre aceste cazuri nu sunt necesare antibiotice.
 

Tipuri de foliculită profundă

Sycosis barbae este de obicei cauzată de o infecție cu bacteria Staphylococcus aureus care se stabilește în firele de păr din barbă. Poate să apară în orice zonă de pe față, dar afectează mai frecvent bărbații care se bărbieresc. Reinfecția este frecventă, în special la persoanele care au secreție nazală, sinuzită sau rinită alergică, deoarece bacteriile trăiesc în interiorul nasului. Poate fi, de asemenea, cauzată de aparate de ras contaminate. 

Bărbieritul poate înrăutăți această stare, deoarece aparatul de ras va deschide orice pustule din zona afectată și va răspândi infecția pe piele. Pe măsură ce foliculii de păr cresc mai aproape unul de celălalt, infecția se poate răspândi ușor pe o zonă a feței. Dacă este lăsată netratată, această afecțiune poate duce la cicatrici permanente. 
 

Foliculita gram-negativ

Acest tip de foliculită poate apărea dacă iei antibiotice pentru perioade îndelungate de timp pentru a trata acneea. Organismele denumite Gram negativ sunt un tip de bacterii găsite în nas. După un tratament cu antibiotice, această bacterie se înmulțește necontrolat și se poate răspândi pe nas și pe pielea din jurul nasului producând un nou focar de acnee severă. 

 

Furunculii

Dacă foliculii de păr se infectează cu cantități mari de bacterii din familia Stafilococilor (Staphylococcus), pe piele se poate forma un furuncul. Sunt mult mai mari decât o pustulă și sunt foarte sensibile și dureroase la atingere. Furunculul va continua să se umple cu puroi și lichid până când în cele din urmă se va sparge, lăsând uneori cicatrici adânci pe piele. Furunculii se pot dezvolta într-un ciorchine, cauzând un carbuncul și acest lucru va duce la cicatrizare mai profundă, deoarece infecția este mai severă.

Majoritatea acestor cazuri de foliculită profundă au nevoie de intervenție medicală și de aceea trebuie să te prezinți pentru un consult la dermatologie. Dacă lași netratată această afecțiune, poți ajunge la pierderea permanentă a părului și la cicatrici inestetice adânci. 
 

De ce epilarea cu laser este unul dintre cele mai bune tratamente pentru foliculită?

Există zeci de studii științifice care certifică faptul că prin epilare definitivă cu laser sunt  minimizate efectele foliculitei. Deși nu poate preveni complet această afecțiune, va contribui semnificativ la diminuarea gravității acesteia, în cazul în care există recurență. Prin epilare cu laser creșterea părului este încetinită, iar atunci când părul este îndepărtat, foliculii de păr se vor restrânge în dimensiuni. După ce nu vor mai ieși la suprafața pielii fire groase, bacteriile nu vor mai intra atât de ușor în folicul și nu vor mai putea provoca infecții. 

Fasciculul de laser diodă produs de dispozitivul premium Elysion Pro, va ajunge până în foliculul infectat și va distruge bacteriile care provoacă foliculita. Pentru a elimina definitiv părul nedorit și pentru a preveni reapariția foliculitei este necesar un tratament complet de minim 6 - 8 ședințe, la un interval regulat o lună și jumătate. 

Epilarea definitivă nu se adresează exclusiv femeilor. Bărbații pot apela cu încredere la acest tratament pentru zonele predispuse la foliculită, precum pielea de sub bărbie, gât sau pe spatele gâtului, dar și zona perciunilor, piept, spate, abdomen sau axilă. 

Profită de ofertele permanente și programează-te la o ședință gratuită de epilare definitivă de test! Programează-te acum la prima ta ședință de epilare definitivă la 0729 740 704 sau folosind formularul din site!  

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni