(P) Fum în casă? Coșul tău de fum are nevoie de un upgrade profesional!

(P) Fum în casă? Coșul tău de fum are nevoie de un upgrade profesional!
Autor: Maria Rusu
Data publicarii: 27 Octombrie 2020
Data actualizare: 27 Octombrie 2020
Coșul de fum este componenta cea mai importantă atunci când vine vorba despre siguranța și funcționalitatea unui semineu. Acesta asigură un tiraj optim și, automat, o funcționare ideală a sistemului de încălzire. 

Atunci când un șemineu pe lemne, un termoșemineu sau o sobă nu funcționează în parametri normali, înseamnă că execuția coșului de evacuare nu a fost realizată corespunzător. 

Utilizare de cosuri de fum necorespunzătoare este extrem de riscantă pentru siguranța locuinței și a familiei tale, existând inclusiv riscul de producere a incendiilor nedorite. De aceea, meșterii sibieni de la PEFOC sunt aici să ne ofere toate informațiile de care avem nevoie pentru a evita problemele de funcționare ale unui coș de fum, dar și câteva soluții prin care să previi.

Principalele cauze ale unui coș de fum impropriu 

Una dintre cele mai întâlnite probleme la coșurilor de fum, se referă la proiectarea greșită a sistemului de evacuare a gazelor generate de arderea combustibilului folosit pentru încălzire. Fie că proiectul prevede montarea coșului la interior sau la exterior, este foarte important să găsești locul potrivit pentru amplasare. În acest sens, trebuie să ții cont de arhitectura spațiului în care urmează să fie construit șemineul, respectând toate criteriile tehnice care se impun în cazul unui coș de fum profesional.

Clima și factorii de mediu precum, temperatura, altitudinea, direcția vântului sau presiunea atmosferică reprezintă factori ce pot influența în mod direct fenomenul de evacuare a gazelor arse dintr-un focar semineu fonta. De exemplu, atunci când plouă și presiunea atmosferică este scăzută, fumul va fi evacuat mai greu. Pe de altă parte, în anotimpul rece, atunci când valorile sunt scăzute, diferența de temperatură dintre aerul cald ce iese pe coș și aerul foarte rece din mediul exterior, favorizează tirajul. 

Materialele folosite pentru construcția coșurilor de fum sunt de asemenea importante pentru o eficiență ridicată. Materialele disponibile pentru construcția coșurilor sunt diverse și au proprietăți diferite. Astfel, se pot folosi componente din ceramică refractară, oțel, materialele prefabricate, sau fontă, în funcție de fiecare proiect în parte. De exemplu, specialiștii în șeminee PEFOC îți recomandă un coș de fum din inox, cu un design modern, ușor de configurat și deosebit de rezistent pe termen lung.

În continuare, îți vom da câteva recomandări tehnice extrem de utile pentru un coș de fum care să ofere acel tiraj optim de care orice șemineu sau sobă, are nevoie:

Înălțimea adecvată a hornului

Este obligatoriu ca înălțimea să fie calculată în funcție de diametrul hornului. Atunci când secțiunea transversală are dimensiuni reduse, coșul de fum va fi mai lung. Astfel, lungimea compensează diametrul redus și asigură un tiraj bun. De asemenea, un coș de fum executat corespunzător trebuie să aibă cel puțin 4 metri și să se înalțe de la baza acoperișului cel puțin 1 metru.

Un sistem de izolare termică eficient

Izolarea termică a hornului menține constantă temperatura aerului aflat în circulație ascendentă în interiorul coșului de fum, ceea ce facilitează procesul de evacuare a gazelor și îmbunătățește tirajul.

Întreținerea corectă a arderii

Pătrunderea aerului de la exterior în interiorul focarului reprezintă o condiție esențială pentru întreținerea procesului de ardere. Focarul trebuie proiectat astfel încât oxigenul să poată intra în focar, aceasta fiind o condiție necesară pentru combustie. 

O secțiune transversală dimensionată corespunzător

Dimensiunile secțiunii transversale a coșului trebuie să fie proporționale cu dimensiunile focarului. În cazul în care diametrul este prea mic, evacuarea fumului ar putea fi încetinită sau chiar blocată.  

Așadar, dacă îți dorești un șemineu de care să te bucuri împreună cu cei dragi, echipa PEFOC îți stă la dispoziție cu materiale, montaj și întreținere pentru întregul sistem de încălzire. Expertiza asigurată de către specialiștii brandului sibian, devenit în cele peste două decenii de activitate, unul dintre liderii pieței soluțiilor de încălzire premium, te va asigura de întreg confortul termic, protejându-ți în același timp, atât integritatea căminului, cât și sănătatea familiei tale, pentru mult timp de acum înainte.
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies